Свет

Нов упад украјинских безбедњака у руске православне светиње (ФОТО)

Службеници претресали храм канонске Украјинске православне цркве у Ивано-Франкoвску
Нов упад украјинских безбедњака у руске православне светиње (ФОТО)www.globallookpress.com © Yurii Rylchuk

Служба безбедности Украјине (СБУ) претресалa je данас цркву канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) у Ивано-Франкoвску, изјавио је посланик Врховне раде Алексиј Гончаренко.

"СБУ је почела да претреса храм Рођења Христовог Украјинске православне цркве у Ивано-Франкoвску", објавио је Гончаренко на Телеграм каналу.

Заузврат, одељење Савета безбедности Украјине у Ивано-Франкoвској области известило је да истражитељи спроводе "контраобавештајне безбедоносне мере" у циљу супротстављања субверзивним активностима.

"Уз непосредно учешће представника цркве, службеници реда врше инспекцију територије и просторија епархије како би идентификовали предмете забрањене за промет и проверили да ли су људи на територији епархије умешани у незаконите радње на штету државе", саопштило је одељење СБУ на Фејсбуку.

Служба безбедности Украјине у току ове недеље је водила "контраобавештајне активности" у Черновичко-буковинској епархији канонске Украјинске православне цркве. Епархија УПЦ потврдила је чињеницу претреса.

Украјински безбедњаци су 22. новембра извршили и претресе на територији Кијево-печерске лавре. Саслушано је више од 50 људи и пронађена је "проруска литература", а према речима митрополита реч је о васкршњим порукама патријарха московског и целе Русије Кирила, упућене свим епархијама Московске патријаршије, и књигама које осуђују украјинске расколнике.

Раније је СБУ покренула кривични поступак након што су на литургији у Кијевско-печерској лаври верници наводно певали песму која "велича Русију", док је њен свештеник суспендован са служења литургије и молебана.

Од почетка специјалне војне операције у Украјини учестали су напади националиста на цркве, свештенство и вернике канонске УПЦ.

image