Свет

Немачки савет економских експерата: Решење енергетске кризе је у солидарности

Немачки савет економских експерата понудио је решење кризе која потреса Европу
Немачки савет економских експерата: Решење енергетске кризе је у солидарностиwww.globallookpress.com © Christoph Schmidt/dpa

Од почетка специјалне војне операције у Украјини Европа је суочена са огромним економским изазовима. Цене енергената нагло су порасле, стопа инфлације такође, животни стандард грађана је пао, а читаву ситуацију додатно погоршава чињеница да се друштво и привреда још нису опоравили од последица пандемије коронавируса.

Немачки савет економских експерата понудио је решење кризе која потреса Европу, а нарочито Немачку.

Према њиховом мишљењу, кључ је у солидарности.

Криза захтева свеобухватне мере за решавање несташице енергената и пружање циљане помоћи. Јаче снабдевање и повећане уштеде енергије, посебно природног гаса, помоћи ће у управљању несташицом енергената, оцењују стручњаци у годишњем извештају.

Мере помоћи треба да буду усмерене на три димензије, сматрају они. Прво, не би требало ублажити упозорења о високим ценама енергената, већ би требало задржати снажан подстицај за уштеду енергије. Друго, подршку треба, колико је то могуће, пружити само оним домаћинствима која су погођена високим ценама енергената и не могу да се носе са њима, као и оним предузећима која су посебно оптерећена високим ценама енергената, али имају одржив модел пословања на средњи рок. Треће, олакшице не би требало да претерано оптерећују државне буџете и, с обзиром на високе стопе инфлације, не би требало да неоправдано повећавају потражњу, а тиме и притисак на цене.

"С обзиром на европску димензију енергетске кризе, европски партнери треба да сарађују у координацији владиних мера за пружање помоћи и обезбеђивање снабдевања енергијом", оцењују експерти и наглашавају да су због геополитичких промена и енергетске кризе Немачка и ЕУ суочене са "новом реалношћу" која мора да буде обликована активном и блиском сарадњом земаља чланица и заједничким приступом и солидарношћу у Европи.

С обзиром на висок однос дуга према БДП-у и растуће каматне стопе, потребно је ојачати институционални оквир економске и монетарне уније. Губитак руских залиха енергије захтева заједничку набавку енергената и проширење снабдевања, нарочито обновљивих извора енергије.

Поред тога, треба одржавати и унапређивати подстицаје за повећање енергетске ефикасности домаћинстава и предузећа. Демографске промене смањују понуду радне снаге, док структурне промене такође мењају потражњу за радном снагом. У том контексту, треба побољшати континуирано образовање и обуку, као и олакшати миграцију радне снаге.

На крају, експерти наводе да све већи утицај геостратешких разматрања на међународну трговину представља нове изазове за немачку привреду. Јачање отпорности ланаца снабдевања и обезбеђивање стратешке аутономије требало би да се ради заједно са партнерима из ЕУ.

Геополитичке промене изазване руском војном операцијом у Украјини и напетим односима између Запада и Кине представљају прекретницу за Европу и Немачку, нарочито када се узме у обзир зависност Берлина од руског гаса и чињеница да Кина доминира немачким увозом - удео увезених производа за ознаком "ПРЦ" је скоро три пута већи у односу на робу и производе увезене из САД које су на другом месту, а трговинска сарадња Берлина и Пекинга извор је бројних критика на рачун немачке владе.

С обзиром на нову реалност - економска криза, енергетска криза, геополитичке промене - европске вредности и интересе треба јачати без смањења економске отворености, закључују експерти.

image