Свет

Стејт департмент: Украјина спроводи снажну цензуру информација

Дозволити да се повремено појављују лоше вести је боље него завести потпуну контролу информација, саопштио је високи амерички дипломата
Стејт департмент: Украјина спроводи снажну цензуру информацијаGetty © Roman Pilipey

Украјинска влада би требало да буде отворенија према јавности у саопштавању тешке истине о ситуацији на бојном пољу, рекао је високи званичник америчког Стејт департмента.

У интервјуу за "Политико" у четвртак, Џејмс Рубин, који води Глобални центар за ангажовање, агенцију задужену за сузбијање дезинформација, приметио је да, иако се Украјина "креће у добром смеру", она још није "потпуно развијена демократија", што имплицира одређена ограничења за медије у земљи.

Дипломата је позвао украјинску владу да буде мање рестриктивна у контроли медијског извештавања о конфликту. "Ратни извештачи извештавају о стварима које нису нужно у интересу украјинског председника Владимира Зеленског", рекао је Рубин, додајући да су повремене лоше вести боље него превише контролисано окружење.

Украјина је почела са цензуром интернет ресурса којима доминира Русија неколико година пре почетка актуелног сукоба, још 2017, забрањујући, између осталог, мрежу друштвених медија Вконтакт и претраживач Јандекс.

У фебруару 2022, након избијања сукоба Украјина је интензивирала цензуру. Крајем 2022. године, Зеленски је потписао закон којим су значајно проширена овлашћења владе да регулише медије, забрањујући позитивно извештавање о акцијама Русије и допуштајући привремену забрану медија.

Нови закон изазвао је жестоке критике како у самој Украјини, тако и на Западу. Европска федерација новинара саопштила је да је овај закон у супротности са стандардима слободе штампе који су уобичајени на континенту.

У јуну 2023. године, "Интерсепт" је известио да је Кијев увео изузетно строга ограничења на приступ новинарима линији фронта, одбијајући или опозивајући акредитиве због њиховог извештавања.

Прошлог месеца "Њујорк тајмс" је известио да су се многи Украјинци уморили од теле-маратона кога је, убрзо након почетка сукоба, Зеленски увео на националној телевизији. Овај лист је наступе Зеленског, који нуде "оптимистичан поглед" на ток кофликта, описао као "мало више од микрофона владе у Кијеву."

image