Свет

Еколози: Највећи непријатељи климе су десничари

Популисти тврде да о клими расправља глобална елита склона рушењу националних граница
Еколози: Највећи непријатељи климе су десничариwww.globallookpress.com © Michael Nagle/XinHua

Расправа о климатским променама нагнала је многе десничаре да укажу на скривене намере еколога.

Републиканка и Трампова помоћница Лаурен Боеберт исмева агенду еколога, док британска министарка унутрашњих послова Суела Браверман каже да је земља у ропству оних "који једу тофу". У Шпанији високопозиционирани функционери десничарске странке Вокс одбацују климатски план УН као "културни марксизам", пише "Политико".

Десничари и популисти тврде да на климатском самиту који се ових дана одржава у Египту расправља "глобална елита склона рушењу националних граница, одузимању индивидуалних слобода и осуђивању радних људи на живот у сиромаштву".

Заговорници зелене агенде, а међу њима и бразилска министарка животне средине Изабела Тејшеира, зато тврде да је "реакционарни популизам сада највећа препрека у борби против климатских промена".

У САД, републиканци очекују међуизборни повратак на власт у једном или оба дома Конгреса, а њихово "васкрсење" плаши екологе.

Нови "налет" деснице би, наводи "Политико", нагризао "крхко самопоуздање које се изградило око глобалних климатских напора" од Бајденовог доласка на власт и "подигло авет Трамповог другог мандата и могуће повлачење Америке из Париског споразума о клими".

"Републиканци имају решења за смањење светских емисија док обезбеђују приступачну, поуздану и чисту енергију нашим савезницима широм света", рекао је представник оне "помирљивије" америчке деснице и конгресмен Јуте Џон Кертис, који ће предводити делегацију своје странке на самиту у Египту.

У међувремену,  европска десница тврди да разуме ризике климатских промена, али према писању "Политика", приказује их као "коњицу глобалних елита".

Председник севиљског огранка шпанске крајње десничарске партије Вокс Хавијер Кортес назива борбу за климу глобалистичким покретом који намерава да сруши границе и оконча слободу.

"Све што говоримо је да Европска унија мора да разјасни да жели да нам прода климатску религију у којој не можемо да емитујемо угљен диоксид, док нам се индустрија затире у Европи, и морамо да набављамо од Кине", каже он.

Нова италијанска премијерка Ђорђа Мелони признаје да иако жели да заштити животну средину, заштита националних економских интереса и даље јој је на првом месту.

"Не постоји убеђенији еколог од конзервативца, али оно што нас разликује од извесног идеолошког екологизма је то што желимо да бранимо природу са човеком у њој", рекла је она у свом инаугурационом говору у парламенту прошлог месеца.

Мелони је најавила да ће присуствовати климатском самиту у Египту и преименовала Министарство за еколошку транзицију у Министарство за животну средину и енергетску безбедност.

Програм власти њене партије Браћа из Италије укључује део о климатским променама, али снажно наглашава потребу за заштитом индустрије.

Одлагање климатске агенде, тврде неки, можда не звучи као порицање важности климе, али, на крају резултат је заправо исти.

"Можете рећи да сте пријатељи климе. Али на делу, уопште нисте. Ви сте прво пријатељи бизниса", рекла је белгијска социјалисткиња Мари Арена.

image