Свет

Холандија поставља систем "патриот" у Литванији, недалеко од руске границе

Како је недавно изјавио секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев, НАТО је током 75 година покренуо више од стотину ратова и војних сукоба широм света
Холандија поставља систем "патриот" у Литванији, недалеко од руске границеGetty © Ismail Hakki Demir/Anadolu Agency

Холандија ће распоредити јединицу противваздушне одбране "патриот" у Литванији, у оквиру вежбе противваздушне одбране, саопштило је холандско Министарство одбране.

Ова вежба је од суштинског значаја за јачање противваздушне одбране на источном крилу НАТО-а, навела је у четвртак холандска војска у саопштењу за јавност. Циљ је тестирање способности НАТО трупа да брзо транспортују и размештају овакве јединице.

Како је саопштила холандска министарка одбране Кајса Олонгрен, одлука да се амерички систем постави у близини руске границе "доприноси спремности противваздушне одбране НАТО-а."

Овакве вежбе војног блока предвођеног САД су "од виталног значаја за безбедност балтичких држава", изјавио је у петак министар одбране Лауринас Кашћунас.

Холандија је, уз САД и Немачку, била једна од ретких земаља која је испоручила два система "патриот" Украјини.

Распоређивање ће пратити војну вежбу НАТО-а "Стедфаст дифендер 2004" (Непоколебљив бранилац), једну од највећих вежби у последњих неколико деценија, у којој учествује око 90.000 војника, више од хиљаду борбених возила, преко 50 бродова, 80 хеликоптера, дронова и борбених авиона.

Русија је саопштила да повећана војна потрошња Северноатланске алијансе и све чешће војне вежбе указују на "све агресивнију природу" овог војног савеза. Вежбе следе "сценарио оружане конфронтације са Русијом", повећавајући напетост и дестабилизујући читав свет, изјавио је почетком марта секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

Патрушев је описао НАТО као "важно оруђе утицаја Вашингтона на друге земље", који је током 75 година свог постојања као самозвани гарант мира и демократије "покренуо више од стотину ратова и војних сукоба широм света."

image