Русија

МСП Русије: Пратимо НАТО вежбе на својим границама

Заменик руског министра спољних послова је подсетио да ће до краја маја или јуна бити одржан низ таквих вежби
МСП Русије: Пратимо НАТО вежбе на својим границамаGetty © Sean Gallup

Руска Федерација помно прати НАТО вежбу "Нордијски одговор" која се одржава у близини њених граница, јер такви маневри повећавају ризик од избијања војних инцидената. Русија је предузела све неопходне мере да обезбеди своју одбрамбену способност, изјавио је заменик министра спољних послова Руске Федерације Александар Грушко.

"Војска прати догађај, за то имамо сва неопходна средства. Наша политичка позиција је добро позната. Сматрамо да су овакве вежбе демонстративно провокативне природе", рекао је Грушко и додао:

"Све вежбе, нарочито оне које се одржавају у географским областима у близини линије контакта повећавају ризик од избијања војних инцидената. Због тога су, са становишта обезбеђивања одбрамбене способности Руске Федерације, предузете све неопходне мере".

Он је у својој изјави за медије подсетио и да ће до краја маја или јуна бити одржан низ таквих вежби.

"Ово је војно-политичка припрема за овогодишњи јубиларни самит НАТО", закључио је Грушко.

Раније су Оружане снаге Шведске и Финске најавиле да се спремају да учествују у норвешкој војној вежби "Нордијски одговор", која је део НАТО маневара "Стедфаст дефендер" (Непоколебљив бранилац), која ће се одржати од 4. до 15. марта, а укључиће око 20.000 војника из 14 земаља.

image