Свет

Холандија спремна да пошаље војску у Украјину: Све опције су отворене

Ако би западне војске отишле у Украјину, морале би да буду у коалицији - било би веома чудно када би једна или две земље то учиниле саме, каже начелник холандске армије
Холандија спремна да пошаље војску у Украјину: Све опције су отворенеGetty © Chris Jackson/Getty Images for the Invictus Games Foundation

Холандија не искључује могућност распоређивања трупа војника западних земаља у Украјини, изјавио је начелник одбране холандских Оружаних снага генерал Оно Ајхелсхајм.

"Мислим да би све опције требало да буду отворене, да видимо како бисмо на најбољи начин могли да подржимо Украјину", рекао је Ајхелсхајм за "НЛ Тајмс", коментаришући изјаву председника Француске Емануела Макрона који је казао да није искључено да ће Запад слати трупе у Украјину.

Ајхелсхајм је напоменуо да Украјина од Холандије није тражила да пошаље трупе, и да "тренутно нема смисла разговарати о томе".

"Ако би западне војске отишле у Украјину, морале би да буду у коалицији. То би могло да буде организовано преко НАТО-а или алијансе од 10-15 земаља. Било би веома чудно када би једна или две земље то учиниле саме", додао је.

Подсетимо, француски председник Емануел Макрон рекао је да "иако није постигнут консензус о слању војника европских земаља на фронт у Украјини, ништа не треба искључити".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је да ће директан војни сукоб НАТО-а и Руске Федерације бити неизбежан ако западне трупе буду послате у Украјину.

Изјава француског председника изазвала је лавину реакција широм света, а чини се да већина његових западних колега није била одушевљена тим коментарима.

Иако је већина водећих европских земаља одбацила могућност распоређивања НАТО трупа у Украјини, изјаве појединих званичника указују да се о тој идеји све озбиљније разговара.

Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг поручио је да НАТО не планира да шаље своју војску и додао да савезници из НАТО-а пружају Украјини помоћ без преседана од 2014. године.

image