Свет

"Блумберг": Прикривени рат Израела и Ирана улази у нову опасну фазу

Две државе нападале су једна другу углавном тихо, а у случају Ирана често преко посредника – избегавајући ескалацију у директан рат
"Блумберг": Прикривени рат Израела и Ирана улази у нову опасну фазу

Прикривени рат Израела и Ирана деценијама је обликовао Блиски исток.

Од свих сукоба који су уздрмавали регион, њихов је дуго био међу најексплозивнијим.

Две државе су, пише "Блумберг", нападале једна другу углавном тихо, а у случају Ирана често преко посредника – избегавајући ескалацију у директан рат. Међутим, како се настављају борбе Израела и Хамаса, те како се и остале милитантне групе које подржава Иран придружују сукобу, прикривени рат улази у нову опасну фазу.

Иранска државна ТВ известила је 1. априла да је у израелском ваздушном нападу на ирански конзулат у главном граду Сирије, Дамаску, убијен, између осталих, званичник јединице Кудс Исламске револуционарне гарде Мухамед Реза Захеди.

Од савезника до непријатеља

Израел и Иран су од 1950-их, за време владавине последњег иранског монарха, шаха Мухамеда Резе Пахлавија, били савезници, али је пријатељство нагло прекинуто исламском револуцијом у Ирану 1979. године.

Нови лидери Ирана заузели су снажан антиизраелски став, називајући јеврејску државу империјалистичком силом на Блиском истоку. Иран доследно подржава групе које се редовно боре против Израела, посебно Хамас и Хезболах.

Израел, са друге стране, сматра потенцијал Ирана да направи нуклеарно оружје егзистенцијалном претњом и верује се да саботира ирански нуклеарни програм. Ирански лидери кажу да немају амбиције да праве нуклеарно оружје, иако су Израелци открили низ докумената који наводно доказују супротно, а које су њихови обавештајци однели из Ирана 2018. године.

Израелски званичници су више пута имплицитно навели да ће, уколико примете да је Иран на "ивици да развије нуклеарно оружје"  напасти њихов нуклеарни програм ваздушним снагама, као што су то урадили у Ираку 1981. и у Сирији 2007. године. 

Битка на многим фронтовима

Либан је најстарији фронт у рату Израела и Ирана. Као реакција на израелску инвазију на југ земље 1982. године, либански шиитски муслимани формирали су милитантну групу која ће постати Хезболах. 

Након напада Хамаса на Израел 7. октобра 2023. године, Хезболах је изразио солидарност са палестинским милитантнима скоро свакодневним испаљивањем пројектила, минобацача и ракета на Израел.

За време грађанског рата у Сирији, Иран је проширио војно присуство у тој земљи како би подржао савезника, председника Башара ал-Асада, и олакшао копнено слање оружја намењеног Хезболаху из Ирана у Либан преко Ирака и Сирије, подсећа "Блумберг".

У настојању да заустави допремање оружја и супротстави се непријатељској војсци на својој северној граници, Израел је извео стотине напада унутар Сирије на пошиљке оружја и друге циљеве за које тврде да су повезани са Ираном и његовим савезницима. У тим нападима су у појединим случајевима убијани Иранци. Своје ударе унутар Сирије Израел је интензивирао након 7. октобра.

Рат Ирана и Ираела, објашњава "Блумберг", води се и у Курдистану.

Иран је саопштио да је њихов напад 15. јануара на наводни израелски шпијунски штаб у Ирачком Курдистану, био одмазда за израелски ваздушни напад у Дамаску 25. децембра у којем је убијен високи командант Иранске револуционарне гарде.

Иран је покренуо више напада на Курдистан од краја 2022. године, оптужујући сепаратистичке курдске групе у региону да против њега сарађују са страним безбедносним службама.

Израел је, према бројним извештајима, у прошлости користио објекте у северном Ираку за прикупљање обавештајних података о Ирану.

Још један вид прикривеног рата јесу и напади на комерцијалне бродове који су почели 2019. године, иако ни Израел ни Иран никада нису званично прихватили одговорност њих.

Од 7. октобра Хути које подржава Иран, а који контролишу северозападни Јемен од избијања грађанског рата 2014. године, гађају Израел ракетама и беспилотним летелицама и више пута су нападали бродове у Црвеном мору.

Напади унутар две земље

Иранске снаге су 2018. године испустиле салву пројектила према израелским положајима на Голанској висоравни, коју је Израел заузео од Сирије у рату 1967. и касније окупирао. Израел је на то одговорио много већом силом.

Са друге стране, сматра се да Израел стоји иза атентата на пет иранских нуклеарних научника у Техерану од 2010. године.

Иран је у априлу 2021. окривио Израел и обећао освету за експлозију у њиховом највећем постројењу за обогаћивање уранијама у ​​Натанзу, која је проузроковала значајну штету њиховим центрифугама.

Био је то други пут за мање од годину дана да се у иранској локацији повезаној са нуклеарним програмом догодила сумњива експлозија.

Израел није ни потврдио ни демантовао да је одговоран за те нападе. 

Средином фебруара, Иран је саопштио да Израел стоји иза напада на њихову мрежу за пренос гаса, који је изазвао поремећаје у снабдевању.

Годину дана раније, након што је иранско складиште муниције у близини централног града Исфахана нападнуто у нападу дроном, два америчка листа су објавила да је Израел одговоран.

Ирански генерал је 2021. рекао да Израел вероватно стоји иза сајбер напада који је паралисао бензинске пумпе широм Ирана.

image
VV inauguration
banner