Свет

Портпарол Савета за националну безбедност САД: Нисмо умешани у израелски напад на амбасаду Ирана

Према тврдњама портпарола Савета за националну безбедност, најава Израела није била нарочито детаљна, тачније није се помињало да планирају бомбардовање објекта у склопу комплекса иранске амбасаде
Портпарол Савета за националну безбедност САД: Нисмо умешани у израелски напад на амбасаду ИранаGetty © Ammar Ghali/Anadolu

Сједињене Америчке Државе саопштиле су иранским властима да "нису умешане", као и да "нису унапред били упознати" са израелским нападом на дипломатски објекат у Сирији, у ком је убијен ирански генерал, преноси "Аксиос" позивајући се на речи портпарола америчког Савета за националну безбедност.

Оваква порука је показатељ забринутости Бајденове администрације о томе да би израелски напад могао да доведе до ескалације сукоба у региону и наставак удара "проиранских" милитаната по снагама САД.

"Аксиос" преноси и да је амерички портпарол изјавио да су САД директно обавестиле Иран о томе да нису умешане, нити да су унапред знале да ће доћи до напада. Претходно су поједини амерички и израелски званичници саопштили да је Тел Авив обавестио Вашингтон неколико минута пре него што је Ратно ваздухопловство Израела извршило напад, али да није тражено зелено светло САД.

Према тврдњама портпарола Савета за националну безбедност, најава Израела није била нарочито детаљна, тачније није се помињало да планирају бомбардовање објекта у склопу комплекса иранске амбасаде и стигла је тек када су борбени авиони ИДФ већ били у ваздуху.

Непосредно након напада, саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен и државни секретар САД Ентони Бликен имали су онлајн састанак са највишим званичницима Израела, на ком је главна тема била проналажење алтернативе за план о копненој инвазији на Рафу. Интересантно је да током састанка у трајању од два и по сата није било ни речи о нападу на иранску амбасаду у Дамаску.

Током јучерашњег дана вишенаменски борбени авиони Ф-35 израелског ваздухопловства извршили су удар по дипломатском представништву Ирана у Дамаску, а међу жртвама је неколико високо рангираних официра Иранске револуционарне гарде, укључујући и врховног команданта јединице Кудс Исламске револуционарне гарде - Мохамеда Резу Захедија.

image