Свет

Снажан земљотрес погодио Тајван: Најмање девет погинуло, повређено више од 900 људи (ФОТО, ВИДЕО)

Упозорења на цунами издата су у првим тренуцима након потреса на Тајвану, као и у деловима јужног Јапана и на Филипинима, али је опасност у међувремену прошла, саопштио је Пацифички центар за упозорења на цунами

У снажном земљотресу јачине 7,7 степена који је рано јутрос погодио Тајван погинуло је најмање девет особа, а повређено је више од 900, док се педесетак води као нестало.

Ово је најјачи потрес који је погодио ово острво у последњих 25 година, преносе агенције.

Америчка геолошка служба саопштила је да је епицентар земљотреса јачине 7,4 степена био 18 километара јужно од тајванског града Хуалијен, на дубини од 34,8 километара.

Тајванска служба навела је да је јачина земљотреса била 7,2 степена, на дубини од 15,5 километара.

Упозорења на цунами издата су у првим тренуцима након потреса на Тајвану, као и у деловима јужног Јапана и на Филипинима, али је опасност у међувремену прошла, саопштио је Пацифички центар за упозорења на цунами.

Земљотрес је изазвао клизишта, а неколико зграда је срушено, преносе локални медији.

На тајванским телевизијским каналима приказани су снимци појединих порушених зграда у Хуалијену.

Ватрогасна служба саопштила је да су срушене две зграде и да се верује да су људи заробљени испод рушевина, док је више од 80.000 домаћинстава остало без струје.

Накнадни потреси, од којих је један био јачине 6,5 степени, осетили су се и у Тајпеју где је подземна железница на кратко престала да ради, али је касније саобраћај обновљен.

Земљотрес се, према Ројтерсу, осетио све до Шангаја.

Јапанска метеоролошка служба саопштила је да се очекивало да таласи до три метра стигну до великих делова јапанске југозападне обале, али су само мањи таласи стигли су до неких острва.

Јапан је касније снизио ниво упозорења. На главном аеродрому у јужној јапанском региону Окинава обустављени су сви летови због упозорења на цунами. Није било извештаја о штети у Јапану.

Филипини су такође издали упозорење на цунами, а власти су позвале становнике приобалног подручја у 23 покрајине да се евакуишу.

image