Свет

Мекгрегор: Долар ће због БРИКС-а изгубити позицију у свету

Тренутно Америка доминира финансијским светом, али сада се то мења, каже саветник Пентагона
Мекгрегор: Долар ће због БРИКС-а изгубити позицију у свету© Tom Stoddart/Getty Images

Асоцијација БРИКС, у којој Русија има водећу улогу, може да створи валуту везану за злато, каже бивши саветник Пентагона Даглас Мекгрегор гостујући на Јутјуб каналу "Џаџинг фридом" и додаје да ће онда долар изгубити своју позицију у свету. 

"Ми финансијски доминирамо светом. Па, сада се то мења. Москва предводи БРИКС и ова организација расте веома брзо. Ускоро ћемо у већем делу Евроазије видети валуту која је везана за злато у већем делу Евроазије. Када она почне да се развија, долар ће изгубити своју некадашњу вредност, а затим ће потпуно бити угашен", рекао је Мекгрегор.

Ствари не иду добро за Сједињене Државе, указује он, додајући да је немогуће без последица бесконачно штампати новац за покривање растућих трошкова.

Раније је руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да је дедоларизација у свету у пуном јеку. Како је нагласио министар, неопходно је обезбедити да друштвено-економски развој и благостање Руса не зависе од дискредитованих механизама које већ дуги низ година контролише Запад, односно његови амерички представници.

Лавров је појаснио да се трговински промет у националним валутама повећава са великим земљама као што су Кина, Индија и Иран, као и да ће се тај процес ће наставити.

image