Свет

Европски савет и Европски парламент постигли споразум о Фонду за Западни Балкан

Фонд ће покрити период од 2024. до 2027. године и очекује се да ће партнерима ЕУ на Западном Балкану обезбедити до две милијарде евра грантова и четири милијарде евра зајмова
Европски савет и Европски парламент постигли споразум о Фонду за Западни Балканwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth

Председништво Европског савета и Европски парламент постигли су привремени споразум о успостављању Фонда за реформу и раст за Западни Балкан, саопштено је данас из Европског савета.

Према споразуму, фонд ће покрити период од 2024. до 2027. године и очекује се да ће партнерима ЕУ на Западном Балкану обезбедити до две милијарде евра грантова и четири милијарде евра зајмова, чиме ће бити допуњен постојећи Инструмент за претприступну помоћ (ИПА 3), и значајно повећана финансијска помоћ региону.

Како је наведено у саопштењу, циљ Фонда је да подржи партнере ЕУ са Западног Балкана у спровођењу реформи у вези са ЕУ, као и да стимулише њихову економско приближавање ЕУ на основу Реформских агенди блока.

Поред тога, Фонд треба да помогне и у усклађивању партнерских земаља кад је реч о вредностима, законима, правилима, стандардима, политикама и праксама ЕУ у циљу будућег чланства у ЕУ.

image