Србија и Балкан

Вархељи: Србија да отвори нови кластер, Приштина све више ескалира

Када је реч о проширењу ЕУ, Вархељи је рекао да је то политичка одлука коју треба да донесе највиши ниво одлучивања у Европској унији – Европски савет
Вархељи: Србија да отвори нови кластер, Приштина све више ескалира© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Европски комесар за проширење и суседску политику Оливер Вархељи рекао је да када се ради о проширењу ЕУ и Србији, да на терену има напретка и да он мора да буде препознат, као и да би Србија требало да отвори следећи кластер.

Он је на конференцији за медије након седнице Одбора за спољне послове на којој се разговарало о проширењу, рекао да само кроз такве кораке може да се одржи ниво мотивације да се крене напред.

"Дакле, ако има напретка, мора бити препознат. Због тога остајемо при свом предлогу да отворимо следећи кластер. Само кроз ове кораке можемо одржати ниво мотивације да идемо напред. Зато треба ићи напред и са Србијом", рекао је он.

Говорећи о Приштини која је поднела захтев за чланство, Вархељи је рекао да последњи догађаји на КиМ не олакшавају Савету да процени апликацију.

"Ми смо то изразили много, много пута. Кад год Савет повери Комисији да да своје мишљење о апликацији, ми смо спремни да то учинимо. Али такође врло јасно видимо да уместо деескалације видимо да се појављују нови елементи ескалације, а последња је одлука Централне банке о забрани једне стране валуте", рекао је Вархељи.

Када је реч о проширењу ЕУ Вархељи је рекао да је то политичка одлука коју треба да донесе највиши ниво одлучивања у Европској унији – Европски савет.

"Ако желимо да будемо релевантни на Западном Балкану морамо да им помогнемо не само да брже расту, већ и да израсту у Европску унију чак и пре него што можда уђу у Европску унију. То је једини начин на који можемо испоручити и грађане Западног Балкана. Ако погледате Западни Балкан, ниво подршке европском путу је нешто што уједињује регион. Регион где је веома тешко ујединити народ. Понекад чак и унутар једне земље. И то је идеја коју би цео народ Западног Балкана желео да следи. Подједнако је важно не само говорити о институционалном делу процеса придруживања као и да разговарамо о томе како ћемо Западни Балкан да убрзамо", рекао је он.

Према његовим речима, када се Западни Балкан придружи, он ће већ бити део јединственог тржишта и моћи ће да издржи притиске јединственог тржишта, због тога је неопходно да се убрзају реформе неопходне да једна земља постане чланица ЕУ.

"Надам се да ће реформске агенде шест земаља Западног Балкана врло брзо бити ту како бисмо могли да кренемо даље", рекао је Вархељи.

Истакао је да ако желимо дугорочни мир, сигурност, стабилност и просперитет око себе, који ће нас поново учинити сигурнијим, мирнијим, просперитетнијим и створити даљу стабилност у Европи, онда морамо да делујемо, што значи да проширење мора да се догодити. 

"У нашем је виталном интересу да дође до проширења. А ако погледате уназад какав је континент био и какав је континент сада, мислим да је поштено рећи да није имало много смисла не имати проширење. Исто важи и за проширење које долази", закључио је Вархељи.

image
VV inauguration
banner