Свет

Лидер демократа у Сенату: Украјина губи рат и за то су криви републиканци

Ситуација у Украјини је очајна, наши пријатељи се боре и гину на бојном пољу док је закон о финансирању на чекању од фебруара, рекао је Чак Шумер
Лидер демократа у Сенату: Украјина губи рат и за то су криви републиканциGetty © Photo by Anna Moneymaker/Getty Images

Украјина је неуспешна на фронту због недостатка америчког финансирања, изјавио је лидер демократа у Сенату Чак Шумер, те затражио од републиканаца у Представничком дому да што пре усвоје закон у којем се предвиђа 61 милијарда долара за потребе Кијева.

"Ситуација у Украјини је очајна", рекао је њујоршки демократа Шумер, тврдећи да закон о финансирању "сакупља прашину" већ 55 дана док се "наши пријатељи у Украјини боре и гину на бојном пољу без подршке", алудирајући на то што је Сенат усвојио предлог финансирања средином фебруара док Представнички дом у којем републиканци имају већину још није гласао о њему.

Додао је да Украјини сваким даном фали све више војника, муниције, али и наде.

"Хајде да будемо отворени: највећи разлог зашто Украјина губи рат је тај што је тврда десница у Конгресу паралисала Сједињене Државе. То је то, то је разлог", прецизирао је Шумер.

Усвајањем закона, председавајући Представничком дому Мајк Џонсон би "учинио праву ствар за Украјину, за Америку и за демократију", тврди њујоршки демократа. У супротном, додаје, републиканци би предали "велику победу" председнику Русије Владимиру Путину.

Шумер је изнео скоро исти аргумент током посете Украјини крајем фебруара, тврдећи да ће Кије победити у рату против Русије ако добије новац.

САД су Украјини дале 113 милијарди долара у различитим видовима помоћи од почетка руске Специјалне војне операције, док је Русија више пута указивала на то да западне испоруке оружја кијевском режиму само продужавају сукоб а Запад стављају у позицију директног учесника у сукобу.

image
VV inauguration
banner