Економија

Министарство правде САД тужило "Епл" због монопола на тржишту паметних телефона

Према наводима тужиоца, "Епл" користи свој монопол "да извуче више новца од потрошача, програмера, креатора садржаја, уметника, издавача, малих предузећа и трговаца"
Министарство правде САД тужило "Епл" због монопола на тржишту паметних телефонаGetty © Justin Sullivan

Министарство правде Сједињених Америчких Држава тужило је данас америчку компанију "Епл" због наводног монопола на тржишту паметних телефона.

Дуго очекивана тужба долази након вишегодишњих тврдњи критичара да "Епл" наноси штету конкуренцији због рестриктивних услова своје продавнице апликација, високих накнада и строго контролисаног приступа свом хардверу и софтверу, преноси Си-Ен-Ен.

"'Епл' поткопава апликације, производе и услуге које би иначе учиниле кориснике мање зависним од њихових 'ајфона'", наводи се у саопштењу америчког Министарства правде.

Према наводима тужиоца, "Епл" користи свој монопол "да извуче више новца од потрошача, програмера, креатора садржаја, уметника, издавача, малих предузећа и трговаца".

На пример, "Епл" омогућава корисницима "ајфона" да без проблема шаљу висококвалитетне фотографије и видео записе једни другима, али мултимедијални садржаји који стижу преко телефона са оперативним системом "андроид" су спорији и лошијег квалитета.

Епл: Владе да се не мешају у дизајнирање технологија

Тужилац тврди да је Епл користио контролу над оперативним систем иОС који се користи у "ајфонима" да блокира иновативне нове апликације и услуге стриминга у облаку (клауду), као и да је намерно ограничио могућност повезивања конкурентских паметних сатова са "ајфон" уређајима.

Епл је у саопштењу одбацио наводе из ове тужбе и сматра да би она поставила "опасан преседан" који би дозволио владама да се мешају у дизајнирање технологија, преноси Си-Ен-Би-Си.

image