Свет

МСП Кине: Нећемо толерисати притиске због сарадње са Русијом

Препоручила бих земљама којима је заиста стало до мира и желе да ускоро окончају кризу у Украјини, да размисле о узроку кризе и учине нешто што заиста помаже у постизању мира, уместо да пребацују кривицу на Пекинг, поручила је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг
МСП Кине: Нећемо толерисати притиске због сарадње са Русијомwww.globallookpress.com © Ministry of Foreign Affairs of R/Twitter.com

Односи између Кине и Русије су само наша ствар, а трговинска и економска сарадња не би требало да буде предмет мешања или осуде других држава, изјавила је портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг.

Она је то казала коментаришући недавну изјаву заменика америчког државног секретара Курта Кембела да би "успеси Руске Федерације током Специјалне војне операције у Украјини могли негативно да утичу на америчко-кинеске односе".

Наиме, Кембел је претходно запретио Кини погоршањем односа ако руске трупе наставе да напредују током борби и преузму контролу над још већом територијом. 

"Кина и Русија имају право на нормалну сарадњу. Та сарадња не треба да буде подложна мешању или обуздавању, нити ће кинеска страна прихватити осуде и притиске", казала је Мао Нинг на конференцији за новинаре.

Што се тиче Украјине, портпаролка кинеског МСП-а је напоменула да је Кина "увек заузимала објективан и поштен став и играла конструктивну улогу у активном промовисању мировних преговора". 

"Препоручила бих земљама којима је заиста стало до мира и желе да ускоро окончају кризу, да размисле о узроку кризе и учине нешто што заиста помаже у постизању мира, уместо да пребацују кривицу на Кину", поручила је Мао Нинг.

Заменик америчког државног секретара рекао је да је одржавање мира и стабилности у Европи "најважнија мисија" за Вашингтон, а да би успеси Русије у сукобу са Украјином наводно могли "на неприхватљив начин да промене однос снага у Европи".

Према његовим речима, руске акције у зони сукоба наводно "подржавају Кина и Северна Кореја, што је супротно америчким интересима".

Кина је више пута негирала наводе о испоруци оружја Русији, а саветник за националну безбедност САД Џејк Саливен је раније рекао да америчка администрација није пронашла доказе да Кина пружа директну војну помоћ Русији. 

image
VV inauguration
banner