Свет

САД прете Кини санкцијама због наставка подршке Русији

Како је изјавио заменик америчког државног секретара, Русија је ојачала своју војску и сада представља значајну претњу за Украјину и регион
САД прете Кини санкцијама због наставка подршке РусијиGetty © Greg Mathieson/Mai

Сједињене Америчке Државе су у уторак, након посете високог руског дипломате Пекингу, упозориле да ће Кину сматрати одговорном уколико Москва постигне значајан напредак у Украјини, преноси агенција Франс прес.

Заменик државног секретара Курт Кембел, који се раније залагао за заокрет америчке политике према Азији, рекао је да је за САД одржавање мира и стабилности у Европи "историјски најважнија мисија."

Након што је политика САД према Украјини доспела у ћорсокак, услед задржавања војне помоћи Украјини у Конгресу, Кембел је упозорио да би руска територијални добици могли да "промене равнотежу снага у Европи на начин који је за нас неприхватљив".

"Саопштили смо директно Кини да ће то утицати на односе САД и Кине. Нећемо само седети и рећи да је све у реду", рекао је Кембел.

Како је на састанку Националног комитет за америчко-кинеске односе рекао Кембел: "То ћемо сматрати не само за активности Русије, већ и као заједничке активности иза којих стоје Кина и Северна Кореја, што је супротно нашим интересима."

Током посете руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Пекингу, председник Кине Си Ђинпинг је рекао руском министру да је Пекинг спреман да ојача координацију између две земље.

Заменик америчког државног секретара је додао да је администрација председника САД Џозефа Бајдена упозорила кинеске званичнике на обавештајне податке којима је располагала у фебруару 2022, о почетку сукоба у Украјину.

Сада, како је рекао Кембел, после више од две године конфликта у Украјини, Русија је припремила своју војску која представља "значајну претњу за Украјину и регион."

САД су неколико пута запретиле санкцијама Пекингу због подршке Русији.

image
VV inauguration
banner