Свет

"Волстрит џорнал": Како је настала Макронова идеја о француској војсци у Украјини

Француски председник је желео да Запад престане да поставља такозване црвене линије и уместо тога натера Кремљ да нагађа шта мисле, пише лист
"Волстрит џорнал": Како је настала Макронова идеја о француској војсци у УкрајиниGetty © Claudio Reis / Stringer

Француски председник Емануел Макрон покушао је да убеди немачког канцелара Олафа Шолца и председника САД Џозефа Бајдена да заузму став "стратешке двосмислености" према Русији, што би "оставило све војне опције на столу", али су се амерички и немачки лидери успротивили овој идеји, пише "Волстрит џорнал", позивајући се на неименоване званичнике.

Макрон је у фебруару имао поверљиве телефонске разговоре са Бајденом и Шолцом како би поставио темеље за самит у Паризу, за који се надао да ће утицати на стратегију Запада у сукобу у Украјини, наводи лист.

Француски лидер је тада својим колегама поручио да "морају да заузму позицију стратешке двосмислености према Русији која би оставила све војне опције на столу", рекли су извори.

Макрон је желео да Запад престане да поставља такозване црвене линије и уместо тога натера Кремљ да нагађа шта мисле, пише лист.

"Волстрит џорнал" наводи да је Макронова идеја радикално одступање од става који је Бајденова администрација заузела од почетка сукоба у Украјини, а који је имао за циљ да се избегну акције које би могле да испровоцирају Москву и доведу до ескалације.

Бајден је довео у питање потребу за променом стратегије усред забринутости да би то могло да ескалира сукоб, рекли су званичници. Шолц се такође успротивио тој идеји, рекавши да ризикује да подели савезнике и да земље НАТО-а постану стране у сукобу.

У разговору са Бајденом и Шолцом, Макрон је наводно рекао да жели да искористи самит у Паризу да пошаље поруку руском председнику Владимиру Путину и позвао западне престонице да престану да искључују војне опције. Намеравао је да открије свој "план" по завршетку конференције.

Упркос упозорењу Шолца да ће, ако то уради, он и други лидери бити приморани да одбаце његову идеју, Макрон је "запрепастио" савезнике рекавши на конференцији за новинаре да се не може искључити ниједна војна опција, чак ни распоређивање трупа из земаља НАТО-а.

Макронове речи оштро је критиковао низ НАТО партнера, укључујући Немачку, као и политичке снаге у самој Француској. Лидери свих политичких партија оптужили су председника да увлачи Париз у сукоб, за неозбиљност, а замерили су му и што се о овим питањима није консултовао са парламентом.

Кремљ је касније саопштио да су обратили пажњу на Макронове речи и навео да један број земаља које учествују у догађају у Паризу има "прилично трезвену процену потенцијалних опасности од такве акције и потенцијалне опасности од директног укључивања у сукоб", што "апсолутно није у интересу од ових земаља".

У последње време на Западу се све више "поигравају" са идејом директног сукоба НАТО и Русије, упркос упозорењима Москве.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да Москва остаје отворена за дијалог са НАТО-ом, али на равноправној основи, док Запад мора да напусти курс милитаризације континента.

image