Свет

Кина успешно поставила релејни сателит у лунарну орбиту за будућа истраживања

Сателит Ћуећиао-2 лансиран је 20. марта и ушао је у своју циљну лунарну орбиту 2. априла
Кина успешно поставила релејни сателит у лунарну орбиту за будућа истраживањаwww.globallookpress.com © Yang Guanyu/XinHua

Кина је успешно поставила у лунарну орбиту релејни сателит Ћуећиао-2 за будућа истраживања Месеца, а сателит је недавно завршио тестове комуникације у орбити, саопштила је данас Кинеска национална свемирска управа (ЦНСА).

У саопштењу се наводи да функције и перформансе сателита испуњавају захтеве мисије и да он може да пружи услуге преноса комуникације за четврту фазу кинеског пројекта истраживања Месеца и будуће мисије истраживања Месеца у Кини и другим земљама, преноси агенција Синхуа.

Сателит је успешно завршио тест комуникације 6. априла са роботском свемирском летелицом Чанг'е-4 која сада спроводи мисију истраживања на супротној страни Месеца, а од 8. до 9. априла спровео је тестове комуникације са сондом Чанг'е-6 која тек треба да буде лансирана.

Сателит Ћуећиао-2 лансиран је 20. марта и ушао је у своју циљну лунарну орбиту 2. априла.

Два сателита за тестирање комуникационе и навигационе технологије, Тианду-1 и Тианду-2, послата су у свемир заједно са Ћуећиао-2.

Они су 29. марта ушли у своје циљне орбите и раздвојили се 3. априла, а сада спроводе серију тестова из комуникација и навигације, наводи се у саопштењу.

Сателит Ћуећиао лансиран је 2018. године за релејне комуникације Земља-Месец, а орбита Чуечиао-2 ближа је Месецу, што у великој мери побољшава брзину преноса података, истиче се у саопштењу.

Наводи се да је Ђуећиао-2 такође значајно побољшао своју покривеност комуникације на јужном полу Месеца у односу на Ћуећиао.

Ћуећиао-2 ће у будућности пружати услуге преноса комуникације за лунарну сонду Чанг'е-4 и мисију Чанг'е-6, као што је планирано, и спровести научна истраживања.

Распоређивање релејног сателита Ћуећиао-2 кључни је корак за будуће кинеске мисије истраживања Месеца, наводи Синхуа.

image
VV inauguration
banner