Свет

Западни медији: САД очекују да Иран нападне Израел већ данас

Американци очекују одмазду Ирана, али верују да у Техерану не желе велику ескалацију која би довела до избијања регионалног рата, пишу амерички медији
Западни медији: САД очекују да Иран нападне Израел већ данас© Tanjug/Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Сједињене Државе очекују да би Иран могао да изведе напад на војне објекте Израела са "више од 100 дронова и на десетине ракета" већ 12. априла, објавио је канал Си-Би-Ес позивајући се на америчке званичнике.

Како наводе, Израелу ће бити тешко да се одбрани од одговора за напад на ирански конзулат у Дамаску. Званичници истовремено нису искључили могућност да Иран размотри и напад мањег интензитета да би се избегла ескалација.

"Волстрит џорнал" је раније објавио да Израел очекује директан напад Ирана на јужни или северни део земље у наредних 24 до 48 сати, позивајући се на извор упознат са овим питањем.

Техеран је обећао да ће одговорити на израелски напад на ирански конзулат у Дамаску, у ком је почетком априла погинуло 16 људи - међу којима је и један високи официр иранске Револуционарне гарде.

Амерички званичници, међутим, сумњају да би Иран могао да спроведе напад већих размера који не би захтевао одговор САД и самим тим довео до ескалације у региону, пише "Политико".

Медији: Почела дипломатска офанзива Вашингтона

То је подстакло Вашингтон, али и њихове савезнике и партнере у Европи и на Блиском истоку, да започну дипломатску офанзиву како би, како наводе западни медији, спречили избијање отвореног сукоба између Ирана и Израела - који се већ шест месеци бори са припадницима Хамаса у Појасу Газе.

САД су затражиле од Кине и других земаља, укључујући Турску и Саудијску Арабију, да позову Техеран да не покреће узвратни напад на Израел због ваздушног удара на ирански конзулат у Сирији, пренео је "Фајненшел тајмс".

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је ове недеље са колегама, укључујући кинеског министра спољних послова Ванг Јиа, усред све веће забринутости Вашингтона због, како се чини, неизбежне иранске одмазде.

"Такође смо разговарали са европским савезницима и партнерима у протеклих неколико дана и позвали их да пошаљу јасну поруку Ирану: да ескалација није у интересу Ирана, није у интересу региона и није у интересу света", рекао је портпарол Стејт департмента Мет Милер.

Према писању ФТ-ја, Американци су обавестили државе у региону да је напад "неминован", те да ће га највероватније спровести директно Иран, а не његови проксији у Либану, Ираку, Сирији.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеј оштро је критиковао Израел током свог обраћања поводом рамазанског Бајрама, наводећи да ће јеврејска држава "бити кажњена".

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху упозорио је да ће Израел узвратити на сваки напад на његове интересе, нагласивши да су њихове снаге "спремне" за било какве спољне претње јеврејској држави: "Ко нама науди, ми ћемо њима", рекао је он.

Ово није први пут да су САД затражиле од Кине да искористи свој утицај на Блиском истоку, пошто се Вашингтон већ обратио Пекингу за помоћ у покушају да обуздају нападе Хута у Црвеном мору. Међутим, "нема доказа да је Кина учинила ишта како би направила притисак на Хуте", наводи британски лист.

У нову блискоисточну драму укључила се и Немачка, пошто је министарка спољних послова Аналена Бербок разговарала са својим иранском колегом Хосеином Амирабдолахијаном. "Нико неће имати користи од ескалације", рекла је она након разговора.

Ирански министар је разговарао и са својим британским колегом Дејвидом Камероном, који је такође позвао на смиривање страсти. Амирабдолахијан је током тог разговора нагласио да Иран не жели ескалацију, али да је америчко и британско ћутање "подстиче Нетанјахуову ратоборну политику".

Амирабдолахијан је такође имао телефонске разговоре са својим колегама из Саудијске Арабије, Ирака, Уједињених Арапских Емирата и Катара, а иранско министарство спољних послова је рекло да су последице израелског напада на конзулат у Дамаску биле "међу тачкама разговора". Он је у четвртак разговарао и са својим турским колегом Хаканом Фиданом.

Амерички председник Џозеф Бајден јуче је поручио да ће његова земља подржати Израел у случају евентуалног напада од стране Ирана. "Учинићемо све што можемо да заштитимо безбедност Израела", рекао је Бајден.

У међувремену, САД су ограничиле путовања својих дипломата у Израел због страха од потенцијалног напада, док је Француска одлучила да повуче своје дипломате из те земље. Британско Министарство спољних послова је своје грађане позвало да не путује у Израел без преке потребе, преноси "Ал Џазира".

image