Свет

САД све сигурније: Очекујемо да ће Иран напасти Израел

Вашингтон је оценио да напад неће бити тако великих размера да би морали и они да буду увучени у рат, изјавио је неименовани амерички званичник за Ројтерс
САД све сигурније: Очекујемо да ће Иран напасти Израел© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

САД очекују да ће доћи до напада Ирана на Израел, али да неће бити тако великих размера да би и Вашингтон био увучен у рат, изјавио је неименовани амерички званичник за Ројтерс.

Бела кућа је претходно саопштила да САД не желе да се шири сукоб на Блиском истоку и да су САД саопштиле Ирану да нису биле укључене у ваздушни напад на високог иранског војног команданта у Дамаску.

Бела кућа је навела да је упозорила Иран да не користи тај напад као изговор за даљу ескалацију у региону.

Израелски ратни авиони бомбардовали су у понедељак иранску амбасаду у Дамаску, а Иран је саопштио да ће се осветити за тај напад у којем су убијени високи ирански генерал и шест других иранских војних официра.

Ирански извори су рекли Ројтерсу да је Техеран сигнализирао Вашингтону да ће одговорити на напад Израела на иранску амбасаду у Сирији на начин који има за циљ да се избегне велика ескалација и да неће деловати исхитрено, јер Техеран тражи примирје и у Појасу Газе.

image
VV inauguration
banner