Свет

"Фигаро": Кијев моли Париз за помоћ за још једну контраофанзиву

Украјини су потребне ракете "астер 30" за противваздушне одбрамбене системе САМП/Т, међутим, европски мултинационални произвођач пројектила (МБДА) неће моћи да их испоручи у блиској будућности
"Фигаро": Кијев моли Париз за помоћ за још једну контраофанзиву© Carl Court/Getty Images

Украјина је затражила од Француске да јој ове године помогне да "пружи отпор", како би могла да покрене нову контраофанзиву 2025. године, пише лист "Фигаро", позивајући се на француског званичника који је недавно водио разговоре са кијевским властима.

Како се наводи, Кијеву су потребне ракете "астер 30" за противваздушне одбрамбене системе САМП/Т, међутим, европски мултинационални произвођач пројектила (МБДА) неће моћи да их испоручи у блиској будућности, не само Украјини, већ и француској војсци, којој су потребни за сопствене мисије.

Лист истиче да је украјински председник Владимир Зеленски "уверио" западне лидере да има план за покретање нове контраофанзиве и, иако је признао да "Русија има више оружја" и "више људи", верује да Кијев "може да победи са модерним оружјем".

"Не ради се о броју људи, већ о квалитету оружја", казао је Зеленски.

Наиме, Украјина чека одобрење америчког пакета војне помоћи од око 60 милијарди долара, који и даље блокира републикански посланички клуб у Представничком дому.

Зеленски је прошле недеље упозорио да ће његова земља "изгубити" сукоб ако помоћ не стигне на време.

image