Свет

Турска војска спремна за копнену операцију у Сирији

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган могао би да одлучи да започне операцију на седници владе
Турска војска спремна за копнену операцију у Сирији© Tanjug/Mast Irham/Pool Photo via AP

Јединице турске војске у близини границе са Сиријом завршиле су припреме за копнену операцију у тој држави и чекају наређење за почетак, саопштила је "Турска радио-телевизија".

Влада Турске планира да разматра војну операцију на северу Сирије против милитаната Курдистанске радничке партије и њеног сиријског огранка, Јединице за заштиту народа.

Извор каже да би турски председник Реџеп Тајип Ердоган могао да одлучи да започне операцију на састанку владе, преноси TАСС.

Министар одбране Турске Хулуси Акар одржао је у понедељак онлајн састанак са командним штабом турске војске и командантима јединица у пограничним областима, саопштило је Министарство спољних послова Турске.

Турска је 20. новембра извела ваздушну операцију против сиријског крила забрањене Курдистанске радничке партије, у области у северне Сирије, коју контролишу милитанти подржани из САД. Ердоган је бомбардовање назвао успешним.

Било је и извештаја о ракетним нападима на циљеве у северном Ираку.

Турски лидер је истакао да о нападима није разговарао ни са руским ни са америчким председником.

"И Бајден и Путин знају да такве операције у овом региону можемо да изведемо у било ком тренутку", рекао је Ердоган.

Сирија је више пута назвала незаконитим присуство војног особља из суседне земље у пограничним областима и позвала Анкару да повуче своје трупе. Истовремено, званични Дамаск такође не признаје аутономну управу у северним регионима, где је Сирија била нападнута од стране турске војске.

image