Свет

Трамп мисли да Украјина треба да је део Русије

Бивши шеф Беле куће није могао да се помири с идејом да је Украјина независна држава
Трамп мисли да Украјина треба да је део Русије© Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura, file

Док је био председник Сједињених Држава, Доналд Трамп је мислио да Украјина треба да је део Русије, пише британски "Гардијан" позивајући се на речи некадашње директорке за питања Европе и Русије у Савету за националну безбедност САД (2017–2019) Фионе Хил.

"Трамп је врло јасно ставио до знања да Украјина и посебно Крим треба да буду део Русије. Он заиста није могао да се помири с идејом да је Украјина независна држава", рекла је Хилова новинару "Њујорк тајмса" Дејвиду Сангеру за потребе његове књиге "Нови хладни ратови: Успон Кине, руска инвазија и америчка борба за одбрану Запада".

Сангер, у књизи која ће изаћи 16. априла, констатује да је Трампов поглед на Украјину идентичан оном председника Русије Владимира Путина будући да је поводом десетогодишњице припајања Крима РФ назвао делове Украјине – Доњецк, Луганск, Запорожје и Херсон – Новом Русијом.

"Вашингтон пост" је раније објавио да је Трамп приватно рекао да би могао да оконча рат у Украјини тако што би приморао Кијев да прихвати да су Крим и Донбас делови Руске Федерације.

Извори тог америчког листа тврде да Трамп мисли да Русија и Украјина "желе да сачувају образ и желе излаз" из тренутне ситуације, као и да би становништву Донбаса и на Криму одговарало да буду део Русије.

image