Свет

Си-Ен-Ен: Трамп ће искористити војну помоћ да примора Кијев на преговоре

Ако Украјина жели да добија помоћ, морају сести да преговарају
Си-Ен-Ен: Трамп ће искористити војну помоћ да примора Кијев на преговоре© Tanjug/AP Photo/Jason Allen

Бивши амерички председник Доналд Трамп ће, ако буде поново изабран, искористити војну помоћ да примора Кијев и Москву да седну за преговарачки сто и постигну споразум о прекиду ватре, преноси Си-Ен-Ен позивајући се на изворе.

Саговорник медија, упознат са Трамповим ставом о том питању, рекао је да ће се бивши председник највероватније обратити председницима Украјине и Русије Владимиру Зеленском и Владимиру Путину дан након свог евентуалног избора (у новембру) или инаугурације (у јануару 2025.) да започне координационе преговоре.

Он је додао да ће Трамп вероватно искористити америчку војну помоћ Украјини као "полугу" да доведе обе стране за преговарачки сто.

"Ако Украјина жели континуирану помоћ, морају да седну и преговарају, а ако Русија не жели да дамо велику количину нове подршке Украјини, онда морају да седну и преговарају. То не значи попустити Украјини или дати Путину све што он жели", рекао је извор упознат са плановима бившег председника.

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је да ће са "задовољством" саслушати идеје бившег америчког председника да оконча рат у Украјини.

"Пре свега, ти сигнали су се појавили на одређеним медијским платформама нисам то чуо директно од Трампа. Његове идеје детаљно нисам чуо, нисам имао прилику да о њима разговарам са њим како да се оконча рат. Ако будем имао такву прилику, са задовољством ћу их саслушати и онда можемо да разговарамо о томе", рекао је Зеленски за "Си-Ен-Ен".

Сједињене Америчке Државе највећи су донатор војне помоћи Кијеву, али је предлог закона о издвајању 60 милијарди долара за подршку Украјини од јесени "заглавио" у Конгресу, значајно ограничавајући снабдевање.

Европски званичници су забринути да би остваривање Трамповог плана могло значити да Украјина изгуби део територије.

Трамп је више пута рекао да би, да је председник, решио конфликт у Украјини што је пре могуће. У интервјуу за "Фокс њуз" прошлог јула, рекао је да ће прво контактирати Путина и Зеленског.

"Рекао бих Зеленском: доста, треба да се договорите. Рећи ћу Путину: ако се не договорите, ми ћемо Украјини дати много, више него што су икада имали, ако морамо", рекао је бивши председник.

НАТО разматра опције да ојача дугорочну подршку Украјини због забринутости да ће Трамп победити на изборима у новембру. И у Бриселу, званичници ЕУ заузети су тражењем начина да искористе 300 милијарди долара имовине руске Централне банке која је замрзнута на Западу од почетка специјалне војне операције.

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон састао се са Трампом у клубу Мар-а-Лаго у Јужној Флориди у понедељак увече, а разговарали су о потрошњи НАТО-а за одбрану, предстојећим изборима у САД и Великој Британији, Брегзиту и "окончању убијања у Украјини", током заједничке вечере, према саопштењу из Трампове кампање.

Камерон је одбио да улази у детаље састанка, али је рекао да је подршка Украјини "инвестиција у безбедност САД" и "добра за америчке послове". Камерон би ове недеље требало да се ове недеље у Вашингтону састане са државним секретаром Ентонијем Блинкеном.

Европљани су забринути да би долазак Трампа на власт могао значити да Украјина изгуби део територије, али мисле да би крајњи циљ био да се оконча губитак живота.

image