Свет

Необична порука савезника: Вашингтон открио шта мисли о освети Израела

Иако амерички званичници говоре да Израел има право на самоодбрану, све је више сигнала да САД неће учествовати у евентуалној освети Тел Авива Ирану за напад дроновима и ракетама, открива Еј-Би-Си Њуз
Необична порука савезника: Вашингтон открио шта мисли о освети Израела© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

САД неће помоћи Израелу да узврати Ирану покретањем офанзивних војних операција, након иранског масовног напада дроновима и ракетама прошлог петка, упозорили званичници Бајденове администрације у приватним порукама израелској страни, преноси Еј-Би-Си Њуз.

Убрзо након што је ирански напад завршен, високи званичник америчке администрације је наводно рекао новинарима да Бела кућа верује да Израел "има право на слободу и самоодбрану". 

"То је дугогодишња политика и то остаје", наводно је рекао званичник.

Међутим, на питање да ли ће САД помоћи Израелу да се супротстави Ирану, исти званичник је рекао да такав план не постоји.

"Не бисмо могли да замислимо да учествујемо у тако нечему", рекао је извор.

Према другом америчком званичнику којег цитира Еј-Би-Си, ова порука је такође саопштена директно у приватном телефонском разговору у недељу између министра одбране Лојда Остина и израелског министра одбране Јоава Галанта.

Остин је на веома "директан" начин јасно ставио до знања да САД не планирају да учествују у потенцијалној контраофанзиви у име Израела, тврди званичник.

Необична порука савезника

Еј-Би-Си је приметио да су коментари "необична порука за блиског савезника који је деценијама примао више америчке војне помоћи него било која друга земља на свету, и чији се однос са Америком често описује као челична".

Лист додаје да је разлог за одлуку био страх Бајденове администрације од "ширег рата" који би избио на Блиском истоку.

Израелски ратни кабинет је наводно одлучио да ће предузети "јасну и одлучну" акцију након масовног иранског напада дроновима и ракетама.

Међутим, израелски лист "Мако" известио је у понедељак увече да ће одмазда морати да буде прихватљива за САД и да се "поштују правила која је поставио Вашингтон, како се регион не би претворио у ратну зону".

Израел је обећао "одговор" након масовног иранског напада на земљу. С друге стране, Техеран је обећао да ће одговорити "у року од неколико секунди" ако Израел одлучи да покрене било какав облик напада на Иран.

Најмања акција Израела против интереса Ирана изазваће оштар одговор, изјавио је ирански председник Ибрахим Раиси, у председничком саопштењу.

image
VV inauguration
banner