Свет

Израел одлучио како да одговори Ирану. Kада?

Начелник штаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ) генерал-пуковник Херци Халеви потврдио је да су припреме већ у току
Израел одлучио како да одговори Ирану. Kада?© Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images

Тел Авив је већ одлучио како ће напасти Иран као одговор на недавни напад на израелску територију, али још није одредио тачан датум за операцију, преноси "Џерузалем пост", позивајући се на изворе упознате с тим.

Лист истиче да, иако би садашња одлука могла да се промени јер тачан датум још није одређен, као и све неопходне сложене припреме, израда плана показује озбиљност и одлучност израелских лидера да одговоре.

Начелник штаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ) генерал-пуковник Херци Халеви потврдио је да су припреме већ у току.

"Спроводимо политику унутрашњег фронта како би, барем, грађанима омогућили да Пасху проведу уобичајено, јер у потпуности верујемо вама и вашем добром расположењу", поручио је Халеви обраћајући се војсци.

Лист напомиње да је, такође, могуће да су Халеви и други званичници део "паметног лажирања како би Иран и његове заступнике натерали да буду мање опрезнији".

Опције напада, како наводе, могу укључивати ударе на иранске нуклеарне објекте, напад дроновима или балистичким пројектилима на објекте који су директно укључени у напад на Израел, па све до ликвидације одређених појединаца или кажњавање званичника Исламске револуционарне гарде Ирана у иностранству заједно са њиховим саучесницима.

Додаје да још једна од опција може бити и мешавина наведених примера са великим сајбер нападом.

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је јуче да "Иранци нису успели у свом нападу и да неће успети да одврате Израел".

"Небо Блиског истока је широм отворено за израелске ваздушне снаге. Сваки непријатељ биће ударен где год да се налази", упозорио  је Галант.

image