Свет

Борељ: Земље ЕУ морају да хитно пошаљу Украјини противракетне системе

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност указао је да Европа не може да се ослони само на америчку помоћ Украјини
Борељ: Земље ЕУ морају да хитно пошаљу Украјини противракетне системеGetty © Thierry Monasse / Contributor

Земље чланице ЕУ морају хитно да пошаљу противракетне системе Украјини да би се ојачала украјинска противваздушна одбрана ради одбране од руских напада, изјавио је високи представник Уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ на састанку шефова дипломатије Г7 на Каприју у Италији.

Он је нагласио да европске земље имају на залихама системе "патриот" и друге противракетне системе.

Борељ је указао да Европа не може да се ослони само на помоћ САД Украјини, пренео је Ројтерс.

Он је такође изразио уверење да ће европске земље да упуте помоћ Украјини, наводећи да то мора да буде хитно учињено.

Изразио је жаљење због тога што је у америчком Конгресу дошло до одлагања "преко потребне помоћи Украјини" у износу од 60,84 милијарде долара.

"У супротном ће електроенергетски систем Украјине бити уништен, а ниједна држава не може да се бори без струје у домовима и фабрикама", указао је Борељ.

Немачка министарка иностраних послова Аналена Бербок изјавила је новинарима на маргинама састанка шефова дипломатије Г7 да види знак наде из САД, након што је немачка влада инсистирала на томе да Вашингтон настави да пружа подршку Украјини.

Помоћ Украјини у противваздушној одбрани кључно је питање за министре Г7 окупљене на састанку на Каприју, након јучерашњег апела Немачке ЕУ и НАТО-у да учине више да помогну Кијеву.

image