Свет

Свет никада није улагао толико новца у одбрану као данас

Током 2023, највише новца за одбрану издвојиле су САД, а затим Кина
Свет никада није улагао толико новца у одбрану као данас© Elements.envato.com

Никада до сада свет није издвајао толико новца на одбрану као данас, показују резултати истраживања Стокхолмског међународног института за истраживање мира (SIPRI).

Према њиховим подацима, свет је у 2023. потрошио у војне сврхе потрошио 2.443 милијарде долара и то је највећи износи који је SIPRI икада регистровао.

На првом месту налазе се САД, које су за одбрану издвојиле 916 милијарди долара. На другом месту је Кина са 296 милијарде долара.

САД су прошле године повећале потрошњу за одбрану за 2,3 одсто у поређењу са 2022, а Кина чак за шест одсто за исти период. Њихови одбрамбени издаци када се саберу чине отприлике половину укупне глобалне потрошње на одбрану током 2023.

Осим Вашингтона и Пекинга, на списку су и Русија, Индија, Саудијска Арабија, Велика Британија, Немачка, Украјина, Француска и Јапан. 

Русија је током 2023. повећала потрошњу на одбрану за 24 одсто и за то издвојила укупно 109 милијарди долара. У поређењу са 2014. годином, војни издаци Русије порасли су за 57 одсто.

Украјина је заузела осмо место по војној потрошњи са 64,8 милијарде долара. У поређењу са 2014, војна потрошња Украјине порасла је за 1.270 одсто. 

Ипак, највећи пораст потрошње на одбрану на годишњем нивоу примећен је у Конгу. За годину дана ова земља је издвојила чак 105 одсто више новца за одбрану него што је то био случај у 2022.

image
VV inauguration
banner