Свет

Јамајка признала Палестину: Две државе као једино решење сукоба у Гази

Овом одлуком Јамајка јача своје залагање за мирно решење, изјавила је министарка спољних послова
Јамајка признала Палестину: Две државе као једино решење сукоба у ГазиGetty © Photo by Denis Thaust/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Влада Јамајке саопштила је да је одлучила да призна Државу Палестину услед забринутости због конфликта у Појасу Газе и хуманитарне кризе у палестинској енклави.

"Ова одлука је у складу са снажном посвећеношћу Јамајке принципима Повеље Уједињених нација, који настоје да подстакну међусобно поштовање и мирну коегзистенцију међу државама, као и признавање права људи на самоопредељење", навело је Министарство спољних послова Јамајке у саопштењу.

Ресорна министарка Камина Џонсон Смит додала је да се Јамајка залаже за решење које подразумева две државе као једину опцију која би решила дугогодишњи сукоб, гарантовала безбедност Израела, као и очување достојанства и права Палестинаца.

"Признајући Државу Палестину, Јамајка јача своје залагање за мирно решење", истакла је министарка, а пренела "Ал Џазира".

Уз то је поновила да Јамајка подржава тренутни прекид ватре, ослобађање талаца и обезбеђивање хуманитарне помоћи за народ Газе.

"Јамајка наставља да подржава све напоре за деескалацију и успостављање трајног мира у региону, позивајући све стране да размотре страшне последице даљег сукоба и посвете се дипломатским решењима која обезбеђују безбедност и суверенитет свих", рекла је она.

До сада је, поред Јамајке, 140 држава чланица Уједињених нација признало палестинску државу, наводи се у саопштењу.

image
VV inauguration
banner