Свет

Турски политиколог на скупу у Калињинграду: Победа Русије је победа читавог човечанства

Руска војска у Специјалној војној операцији се не бори само за свој народ, сматра турски научник Перинчек. Ако победи Русија, побеђује Турска, побеђује Кина, побеђује Палестина. Победа Палестине је победа Турске, Русије, Индије, Пакистана...
Турски политиколог на скупу у Калињинграду: Победа Русије је победа читавог човечанстваGetty © Peter Klaunzer - Pool/Keystone

САД желе да контролишу енергетске ресурсе и путеве у централној Азији, а главне  препреке на путу Вашингтона су земље попут Кине, Русије, Турске и Ирана, које имају дубоке државне традиције, моћне војске и велике економије, рекао је турски историчар и политиколог Мехемт Перинчек у руском Калињинграду, на научном скупу поводом 300 година од рођења Имануела Канта, преноси сајт "Јунајтед ворлд".

Конференција под насловом "О важности принципа мирне коегзистенције држава са различитим политичким системима" одржана је на Балтичком федералном универзитету, у оквиру рада "Клуба пријатеља Русије", уз подршку партије Јединствена Русија. На њему су учестовали политичари и јавне личности из Азербејџана, Камбоџе, Индије, Летоније, Либана, Молдавије, Норвешке, Пакистана, Русије, Јужне Африке, Турске и САД.

Обезбеђивање истинског мира и трајне безбедности у 21. веку, подвукао је Перинчек, може се постићи само елиминацијом оних елемената који их уништавају. Неопходно је спречити агресију САД и Колективног запада, као и израелску агресију, која је само део оне западне. Да би се постигао тај циљ, потребно је да стратегију САД учинимо неостваривом.

Агресија САД је уперена против свих суверених земаља

Агресија САД и Колективног запада произилази из ове стратегије: свака суверена држава која стоји на путу плановима САД мора бити уништена. Наравно, постоје различити системи, различите културе и различите традиције на којима се заснива суверенитет ових земаља. Стратегија америчког председника Бајдена, упозорио је Перинчек, непријатељска је према томе.

САД прете постојању различитих политичких система. Различити системи, у различитим земљама, не супротстављају се један другом. Америчка стратегија је уперена против свих њих.

Ни на међународном, ни на националном нивоу, више не важи идеолошка конфронтација коју је створио Хладни рат. Главна конфронтација у свету и унутар држава је сукоб оних који бране национални суверенитет и оних који желе да га елиминишу.

Више не постоји поларизација на левицу и десницу. У Европи нека такозвана левичарска влада може да на најбруталнији начин подржи милитаризацију и да води најагресивнију политику. У некој земљи конзервативна влада може да служи агресији САД, док у другој десница може да брани суверенитет своје земље, а тиме и суверенитет свих земаља.

Без обзира на идеологију, они који бране национални суверенитет окупљени су у једном табору, а они који желе да га униште су у супротном.

Уједињење против империјализма

Како они који бране национални суверенитет могу да осигурају истински мир и трајну сигурност у 21. веку, пита Перинчек.

Основна ствар је стварање војне силе која би представљала противтежу агресивној сили. Али најважније је деловати на основу заједничке стратегије.

Заједничка стратегија је заједнички отпор нападима Колективног запада на свим фронтовима. Питање Кипра, сиријско питање, украјинско питање, питање Тајвана, палестинско питање, то није брига само једне земље, већ свих нас.

Када се Турска противи пројекту Вашингтона, такозваног Великог Курдистана, она не брани само своје интересе. Борба турске војске против тероризма ПКК коју подржавају САД није само ствар турског народа. Ремећење планова Запада ојачаће позицију евроазијских земаља на свим другим фронтовима.

Руска војска у Специјалној војној операцији се не бори само за свој народ. Ако победи Русија, побеђује Турска, побеђује Кина, побеђује Палестина...

Палестински народ не би требало да се сам супротставља израелској агресији. Победа Палестине је победа Турске, Русије, Индије, Пакистана...

Борећи се за Тајван, Кина се бори на првој линији човечанства за све нас.

Не можемо остати равнодушни према проблемима других земаља. Ако Турска подржава Русију на украјинском фронту, то не значи да ће учинити услугу Русији, већ да штити своје интересе.

Ово је кључни концепт истинског мира и трајне безбедности у 21. веку.

Морамо деловати са заједничком стратегијом да победимо атлантску агенду на свим фронтовима, упозорио је турски политиколог. То је стратегија комуниста у Кини, турских и руских патриота, шиита у Ирану и сунита у Палестини итд. Није у питању разлика политичких система, већ заједничка судбина.  

Форум који је у фебруару ове године организовала партија Јединствена Русија је важан пример за то. Овај форум је окупио политичке партије различитих идеолошких оријентација против неоколонијализма. Овде је било комунистичких, националистичких, исламистичких партија, либералнијих елемената, итд.

Наравно, ова заједничка стратегија може се остварити само на основу немешања у унутрашње ствари других земаља.

Следећи основни принципи ће ову стратегију учинити чвршћом. Први је уједињење против империјализма.

Све земље неког региона треба да се супротставе мешању у послове региона и његов развој. Земље Евроазије треба да се уједине против оних који желе да поделе свет. Бајденовој агресији потребно је задати снажан ударац. Такође, треба подржати оне политичке снаге у САД и Европи које не желе ратно хушкање. Како је закључио Перинчек, проблеме Евроазије потребно је решавати на миран начин.

image
VV inauguration
banner