Свет

"Блумберг": Орбан жели да што више имовине буде у мађарским рукама

Орбанова влада не крије да настоји да повећа мађарски удео у привреди, у оквиру своје агенде „Поново учинимо Мађарску великом"
"Блумберг": Орбан жели да што више имовине буде у мађарским рукамаGetty © Omar Havana

Стране компаније које се баве малопродајом, финансијским услугама, медијима и телекомуникацијама налазе се на удару владе мађарског премијера Виктора Орбана због жеље да имовина остане у мађарским рукама, преноси "Блумберг".

Немачке компаније дуго су се према Мађарској односиле као према свом дворишту. Произвођачи аутомобила "Мерцедес", "Ауди" и "Фолксваген" и даље су веома утицајне у Мађарској, а произвођач оружја "Рајнметал" гради неколико нових фабрика.

Међутим, Орбанова влада не крије да настоји да повећа мађарски удео у привреди, у оквиру своје агенде "Поново учинимо Мађарску великом".

Како се наводи у саопштењу мађарског Министарства привреде: "Углед Мађарске међу инвеститорима је одличан а мађарска влада тежи сарадњи, заснованој на међусобном поштовању и партнерству".

Како кажу руководиоци неких страних компанија, влада жели контролу над делом привреде који сматра "стратешким".

Ханс Рајш, генерални директор аустријске компаније, која је власник ланца прехрамбених производа "Шпар" у Мађарској, оптужио је мађарске власти да користе посебне порезе како би их натерали да своје пословање пренесу на људе блиске Орбановој администрацији. Убрзо затим, мађарски министар Гергељ Гуљаш одговорио је да влада планира да тужи "Шпар" због клевете.

image