Свет

Потврђено: Си Ђинпинг у Београду 7. и 8. маја

Министарство спољних послова НР Кине потврдило је долазак кинеског председника у Европу и посету Србији
Потврђено: Си Ђинпинг у Београду 7. и 8. маја© WANG ZHAO - Pool /Getty Images

Кинески председник Си Ђинпинг боравиће у Француској, Србији и Мађарској од 5. до 10. маја, саопштило је данас министарство спољних послова Кине.

Ово је прва потврда са кинеске стране о путовању лидера Кине у Европу.

Истовремено, прес служба председника Србије саопштила је да ће председник Кине Си Ђинпинг боравити у уторак 7. и среду, 8. маја у званичној посети Србији, а угостиће га председник Србије Александар Вучић.

Вучић ће угостити председника Кине, који ће боравити у дводневној званичној посети Србије, најавила је прес служба председника Србије.

Накнадно ће бити саопштени програм и сатница посете.

Претходно је информацију о доласку Сија у Европу и посету Будимпеши потврдио и мађарски министар Гергељ Гуљаш за "Блумберг". Премијер Виктор Орбан жели да продуби економске везе са Кином, укључујући и проширење учешћа Мађарске у иницијативи "Појас и пут", у коју ће се укључити пројекти модернизације железнице и финансирања новог нафтовода који би је повезао са Србијом, наводи се у публикацији.

Подсећамо, у НАТО нападу на амбасаду Кине 7. маја 1999. године, у 23.45 убијени су Су Синхгу и Џу Јинг, дописници листа Гуангминг жибао, као и Шао Јунхуан, новинарка агенције Синхуа, док је 20 особа повређено.

Амбасада је погођена са три пројектила, јужни део зграде погодиле су две ракете, једна последњи спрат, а друга приземље.

Трећи пројектил срушио је приземље и подрум западног дела здања на Новом Београду - видно обележеног као објекат од дипломатског значаја.

Уништене су, такође, и помоћне зграде у дворишту амбасаде, као и паркирани аутомобили, док су знатна оштећења претрпели и објекти у непосредној близини, посебно зграда "Енергопројекта" и Стамбено-пословни центар ЈБЦ (Ју бизнис центар).

На месту бомбардовања кинеске амбасаде 2009. године откривена је спомен-плоча - симбол пријатељства два народа.

Последња посета пре осам година

Си је последњи пут боравио у посети Србији 2016, што је била прва посета председника Кине Србији након 32 године.

Вучић се са Сијем састао у октобру прошле године у Пекингу, током трећег форума "Појас и пут", када је потписан споразум о слободној трговини Србије и Кине.

Најављујући посету кинеског председника, Вучић је рекао да је Си један од најзначајнијих светских лидера и наш искрени пријатељ којег желимо да дочекамо у најбољој атмосфери и на најлепши могући начин.

image