Свет

"Блумберг": Си у мисији да направи раздор између Европе и САД

ЕУ је недавно затегла односе са Кином и приближила се САД, Сијева посета би то могла да поремети
"Блумберг": Си у мисији да направи раздор између Европе и САДGetty © Lintao Zhang / Staff

Кинески председник Си Ђинпинг креће на европску турнеју први пут после пет година са јасном поруком: Пекинг нуди много више економских могућности за блок него што САД желе да признају.

Си ће посетити Француску, Србију - таман на годишњицу НАТО бомбардовања амбасаде - и Мађарску, земље које желе кинеске инвестиције, упркос истрагама које је ЕУ отворила и упозорењима званичника у Вашингтону о ризицима по националну безбедност и трговину, пише "Блумберг".

Циљ француског председника Емануела Макрона је да "продуби своју личну везу са Сијем" и апелује на кинеског лидера да подстакне Владимира Путина да оконча војну операцију у Украјини, тврде људи упознати са плановима француског лидера. Макрон такође планира да привуче кинеске инвеститоре у француски сектор батерија за електрична возила, рекли су они.

"Француски председник Емануел Макрон нуди Сију прилику да преговара са водећом силом ЕУ која се показала спремном да крене независним путем", рекао је Чонг Ја Ијан, ванредни професор политичких наука на Националном универзитету у Сингапуру. 

Сијева турнеја је "део покушаја да се Европљани убеде да постоје боље опције, да су бољи односи могући", рекао је Данкан Фриман, предавач кинеско-европских односа на Бриселској школи менаџмента у Белгији.

Кинески лидер је у посети земљама "где је лакше продати несклоност глобалној безбедносној архитектури коју предводе САД", каже Уна Александра Берзина-Церенкова, директорка Кинеског центра за студије на Универзитету Страдинс у Риги. Подршка пријатељских земаља помоћи ће Пекингу да пошаље поруку да је "Европа на страни Кине, без обзира шта Брисел каже", додала је она.

Када је Си последњи пут посетио Западну Европу 2019. године, економије Кине и еврозоне - мерено у доларима - биле су отприлике исте величине. Данас је Кина скоро 15 одсто већа, а предвиђа се да ће се тај јаз удвостручити пре краја ове деценије. Иако се трговински дефицит блока са Кином смањује, он је и даље већи него што је био тада.

Та трговинска неравнотежа изазвала је узбуну у Бриселу, који је покренуо истрагу о субвенцијама Пекинга за индустрију електричних возила која је у процвату.

Мађарска је потенцијално велика стратешка предност Пекинга у успоравању тог замаха јер има моћ да разводни или чак блокира политику ЕУ.

"Кина треба да пошаље јаснију поруку европској јавности да је и даље поуздан партнер", рекао је Цуи Хонгјиан, професор на Универзитету за иностране студије у Пекингу и бивши дипломата. То се своди на једну ствар, додао је: "Пружање повољније политике европским земљама и компанијама".

image