Свет

Асошиејтед прес: Кина неће окренути леђа Русији да би пригрлила Европу

Разлози за зближавање Москве и Пекинга свеобухватнији су од мотивације коју би Кина могла имати за побољшање сарадње са ЕУ
Асошиејтед прес: Кина неће окренути леђа Русији да би пригрлила ЕвропуGetty © Kremlin Press Office/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Мало је вероватно да ће европски лидери натерати Пекинг да престане са подршком Москве у сукобу у Украјини, пошто Русија и Кина настоје да промене постојећи светски поредак који предводе САД, пише Асошиејтед прес.

ЕУ жели да Кина учини два уступка, односно да умањи "трговинску неравнотежу" и промени своју "релативно проруску позицију" у украјинском сукобу, али је очигледно да не прави значајан помак ни на једном од та два правца, пише америчка новинска агенција.

АП подсећа да је већи број ЕУ лидера у последње време позивао Пекинг да изврши притисак на Москву, укључујући и најновији пут немачког канцелара Олафа Шолца у Кину. Међутим, њихови захтеви су углавном игнорисани јер, за разлику од Запада, Кина не криви Русију и понавља да свако мирно решење украјинског сукоба мора да узме у обзир забринутости Русије, наглашава се у чланку. 

Како наводи агенција, Европа сматра да Кину, ипак, може приволети страним инвестицијама, али и зато што Пекинг улаже напоре да побољша односе са Бриселом и Вашингтоном.

Међутим, ови фактори не надмашују свеобухватније стратешке разлоге због којих се Кина кина приближила Русији, пише АП и истиче да Пекинг тражи алтернативу светском поретку који предводе САД и промовише сопствене компаније, покушавајући да постане лидер у зеленим технологијама.

image
VV inauguration
banner