Магазин

Због чега у већини авиона нема 13. реда седишта

Авиони су пуни мистерија - неке ће за нас заувек остати нерешене, док нам неке октривају искусни летачи или кабинско особље. Ова, која се тиче 13. реда седишта у авиону, је коначно откривена и то захваљујући једној стјуардеси која на свом налогу на друштвеним мрежама дели занимљивости из света авијације.
Због чега у већини авиона нема 13. реда седишта© Canva / nomadsoulphotos

Јесте ли можда приметили да у већини авиона нема 13. реда седишта? Иде дванаести па четрнаести. Можда вам није ни запало за око, а можда сте, и ако јесте, помислили да вам се учинило. Е, па, врло ветоватно вам се није учинило, јер већина авио-компанија у својим летелицама заиста нема 13. ред седишта. О томе шта се догодило са 13. редом и где је он нестао на свом налогу на ТикТоку открила је стјуардеса Хени Лим.

Где је нестао 13. ред у авиону

Сујеверје повезано са бројем 13 дубоко је укорењено увећини култура. Са временом је оно постало толико заступљено, нарочито у свету авијације, да су се авио-компаније сусреле са проблемом: нико од путника није желео да седи у 13. реду. Како би могли да продају и та "баксузна" седишта која се налазе у 13. реду, авио-превозници су морали да се довијају, а најједноставније решење било је да се нумерација редова на нијансу измени, и то тако да након 12. реда следи 14. Ова тактика је "упалила" и сада је практикује већина авио-компанија широм света.

@_hennylim_ Why almost airline doesn’t have row number 13? Check this video out to know! Follow my Official Facebook Page: “Henny Joyce Lim” #fyp#HJL#cabincrewlife#13throwmissing#cebupacific#groundstop♬ Aesthetic - Tollan Kim

Где још недостаје број 13

Авиони нису једино место на коме не недостаје број 13. Због мишљења да је несрећан, многи људи не желе да купе кућу или стан у улици са бројем 13, на 13. спрату и слично. Чак се у појединим хотелима након 12. спрата налази 14. иако је он заправо 13. одоздо. Броја 13 бојале су се и бројне историјске личности. Међу њима су и британски државник Винстон Черчил, италијански истраживач и трговац Кристофер Колумбо, француски војсковођа Наполеон и немачки композитор Ричард Вагнер.

Због чега је број 13 баксузан број

Постоји неколико теорија које се крију иза феномена званог трискаидекафобија, односно страха од броја 13. Једна од њих повезана је са чињеницом да се број (који му претходи) одувек сматрао потпуним и савршеним у западној култури - имамо 12 месеци у години, 12 подељака на часовнику, 12 апостола и исто толико хороскопских знакова. Након њега следи број 13, који је непотпун и који "квари" тај идеалан природни поредак. Друга напознатија повезана је са религијом - Јуда, који је издао Христа, био 13. гост на последњој, тајној вечери. 

image