Свет

"Хил": Мировни споразум између Русије и Украјине био је могућ пре две године, као и данас

Бела кућа не може да врати сат на април 2022, али може и треба да се уозбиљи о постави темеље за нове преговоре
"Хил": Мировни споразум између Русије и Украјине био је могућ пре две године, као и данас© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Мировни споразум између Русије и Украјине био је могућ пре две године, а могућ је и данас, али Запад тврдоглаво негира ову чињеницу, стварајући "фиктивна ограничења" која га терају да троши огромне количине новца за подршку војним операцијама Кијева, констатује "Хил".

Незаинтересованост Запада за преговоре с Москвом била је изненађујућа још 2022. године, с обзиром на огромну предност Русије на тему свих војних показатеља. Данас ово још више чуди у светлу знатно горе ситуације у Украјини, која наставља да се убрзано погоршава.

Како наводи портал, упорно уверење Запада да дипломатски пут ка миру у Украјини никада није постојао не одговара чињеницама и служи као "фиктивно ограничење које приморава западне владе да удвоструче своје напоре за постизање ирационалних и контрапродуктивних војних циљева".

С тим у вези подсећа се на покушај мировног споразума између Русије и Украјине у Истанбулу у априлу 2022. године, чији су услови били максимално корисни за обе стране.

Међутим, или имајући превише вере у сопствене снаге, или слушајући своје западне савезнике (конкретно тадашњег премијера велике Британије Бориса Џонсона), Кијев је у последњем тренутку одбио да закључи споразум.

Бела кућа не може да врати сат на април 2022, али може и треба да се уозбиљи о постави темеље за нове преговоре. 

"Али то ће од западних и украјинских лидера захтевати да сада донесу тешке изборе, што је пак једини начин да се избегну горе последице у будућности", закључује "Хил".

image