Свет

Макрон са Бајденом: Америчке субвенције су "суперагресивне" према француским компанијама

Посета француског председника је веома важна за Вашингтон, упркос неким несугласицама са Бајденовом администрацијом, пише Ројтерс
Макрон са Бајденом: Америчке субвенције су "суперагресивне" према француским компанијамаwww.globallookpress.com © Ting Shen - Pool via CNP

Француски председник Емануел Макрон обратио се у среду посланицима америчког Конгреса и том приликом критиковао америчке субвенције које узнемиравају европске лидере, рекао је учесник састанка иза затворених врата, преноси Ројтерс.

Макрон је у уторак стигао у Вашингтон у другу државну посету САД откако је преузео дужност 2017. године, а француски званичници су најавили да ће разговарати са америчким председником Џозефом Бајденом због субвенција предвиђених Законом о смањењу инфлације (ИРА).

Бајден и Макрон, заједно са супругама Џил и Брижит, искористили су прилику да се окупе уочи званичних разговора најављених за четвртак. 

На састанку са посланицима у Конгресној библиотеци, Макрон је оценио да је Закон о смањењу инфлације "суперагресиван" према европским компанијама, изјавио је један од учесника за Ројтерс. 

Макронова канцеларија је одбила да потврди ове наводе, које је први пренео АФП, а француски "Монд" оцењује изјаву француског председника као "грубу". Макронове речи лоше утичу на пажљиво организовану посету у част историјских веза две земље, иако је изајвио да је "желео само да га поштују као доброг пријатеља", наводи лист. 

"Не желимо да постанемо тржиште за продају америчких производа јер имамо потпуно исте производе као и ви", изјавио је француски председник, истичући да Француска има сопствену средњу класу којој је потребно запослење. "А последица ИРА је да ћете можда решити свој проблем, али ћете повећати мој проблем. Жао ми је што сам тако директан", додао је Макрон, преноси "Монд". 

Европски лидери жалили су се на ИРА који је Бајден потписао у августу, а који нуди огромне субвенције за робу произведену у САД, јер тиме неправедно ставља у неповољнији положај неамеричке компаније. Ово је посебно велики ударац за европске економије које су већ ослабљене због украјинско-руског сукоба и енергетске кризе.

Портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер рекла је да закон "нуди значајне могућности за европске фирме, као и да користи за енергетску сигурност ЕУ".

Макрон је у уводном обраћању у Конгресној библиотеци истакао да Француска и САД треба да удруже снаге у реформи Међународног монетарног фонда и Светске банке како би њихова средства била усмерена у земље погођене климатским променама.

Након што су републиканци освојили већину у Представничком дому на међуизборима, Макронови напори да допре до обе странке су знак да је "Макрон схватио да мора да гледа даље од Бајдена, демократе, како би унапредио сарадњу са Вашингтоном", рекао је француски званичник.

Макрон је први страни лидер коме је приређена државна вечера у Белој кући од почетка Бајденовог мандата, што говори о томе колико је француски лидер важан за Вашингтон упркос неким разликама са Бајденовом администрацијом.

Кина на дневном реду

Посета Макрона САД долази у моменту договора НАТО чланица у Букурешту да се Украјини пошаље додатна помоћ, нарочито због предстојеће зиме. На састанку Алијансе разговарало се о изазовима попут јачања кинеске војске и њене сарадње са Русијом, мада је Макрон раније изјавио да Кина не би требало да буде у фокусу НАТО. 

Координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је новинарима да ће Кина бити на врху дневног реда током Макронове посете САД "због глобалног утицаја који Кина жели да демонстрира и зато што Кина и даље представља безбедносни изазов, посебно у индо-пацифичком региону".

Макрон је са потпредседницом САД Камалом Харис посетио седиште НАСА и поручио да је америчко-француска сарадња важна за сузбијање ризика од сукоба у свемиру, који представља "ново поприште сукоба".

"Имамо луде играче у свемиру, и тамо имамо одметничке државе и нове хибридне нападе", упозорио је француски председник.

image