Економија

Највећа годишња инфлација у Великој Британији у последње четири деценије

Раст цена хране је највећи у последњих 45 година, а највише су поскупели млеко и сир, наводи британски јавни сервис
Највећа годишња инфлација у Великој Британији у последње четири деценије© Keystone Press AgencyMark Thomas

Годишња стопа инфлације у Великој Британији достигла је нови рекорд у октобру, с обзиром на то да су цене порасле за 11,1 одсто у односу на исти месец прошле године.

Реч је о највећој годишњој инфлацији од октобра 1981. године, навели су из Националног завода за статистику.

Раст цена хране је највећи у последњих 45 година, а највише су поскупели млеко и сир, наводи Би-Би-Си и додаје да ће ситуација остати тешка и у наредним месецима.

Британски јавни сервис упозорава да многи грађани немају никакву уштеђевину у својим буџетима јер раст плата не може да испрати раст цена.

"Ове потешкоће неће нестати у скорије време и вероватно је да ће подршка за најтеже погођене морати да се настави и у наредних неколико месеци", поручила је Џоана Елсон из једне хуманитарне организације.

Главни економиста у британском заводу за статистику Грант Фицнер навео је да је инфлација достигла нови рекорд, упркос увођењу довогодишњег "замрзавања" рачуна које значи да просечни трошкови домаћинства за грејање и струју неће бити већи од 2.500 фунти годишње.

"Током ове године, цене гаса су порасле за скоро 130 одсто, док је цена струје порасла за око 66 одсто", рекао је Фицнер и додао да повећање цена низа прехрамбених производа, такође, подстиче инфлацију.

Раније је лист "Индепендент" известио да су народне кухиње у Британији "пред тачком пуцања" услед све дубље економске кризе.

Наиме, у последњих шест месеци за помоћ у виду бесплатног оброка њима се јавило чак 320.000 људи, што је раст за око 40 одсто у односу на исти период прошле године.

Први пут, потребе грађана за храном веће су од донација, па су из народних кухиња упозорили да ће ова зима бити најтежа до сада, навео је британски лист.

image