Свет

Врховни суд САД није оспорио школску политику о трансродним ученицима

Према школској политици у округу Монтгомери у Мериленду, школе нису у обавези да обавесте родитеље уколико се њихово дете изјашњава као трансродно
Врховни суд САД није оспорио школску политику о трансродним ученицимаGetty © Michael Siluk/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Врховни суд САД данас је одбио да саслуша родитеље у оквиру ширег напора хришћанских група да оспоре школску политику округа Монтгомери у Мериленду против обавештавања родитеља о томе да ли се њихова деца изјашњавају као трансродна или родно неодређена.

Судије су одбиле жалбу троје родитеља чија деца похађају државне школе у ​​округу Монтгомери, а који су поднели жалбу на пресуду нижег суда којом се наводи да родитељи немају неопходан правни статус да оспоре ту политику.

Ројтерс наводи да је питање трансродних права постало жариште у
културном рату у САД, због чега су конзервативне групе и родитељи поднели тужбе широм земље.

Једна мајка и два оца поднели су тужбе 2020. године тврдећи да је политика округа прекршила њихова права према 14. амандману Устава САД да одлучују о бризи своје деце.

Окружни суд одбацио је случај 2022, а Окружни апелациони суд потврдио је ову пресуду наредне године.

Судија Марвин Куатлебаум оценио је да не постоји назнака да су деца ових родитеља трансродна, а да родитељи нису успели да чињенично докажу да школа од њих сакрива информације о њиховој деци.

image