Свет

Талибани забранили "Глас Америке" и "Радио Слободна Европа"

Амерички медији оптужени су за "константно кршење" закона
Талибани забранили "Глас Америке" и "Радио Слободна Европа"www.globallookpress.com © Oliver Weiken/dpa

Талибанске власти у Авганистану забраниле су радио емитовање "Гласа Америке (ВОА) и "Радија Слободна Европа/Радио Слобода" (РФЕ/РЛ) које финансира влада САД. Забрана је уведена због "жалби" на програмски садржај, саопштила је ВОА.

"Авганистан има законе о штампи и свакој мрежa за коју се утврди да je више пута прекршила ове законе биће одузета привилегија да извештава и емитује из Авганистана", рекао је Абдул Кахар Балки, портпарол талибанског министарства спољних послова, у писаној изјави за "Глас Америке".

Према речима портпарола, и ВОА и РФЕ/РЛ нису се придржавали ових закона, "нису показали професионализам и због тога су затворени". Забрана је ступила на снагу у четвртак.

Талибанска влада није дала више детаља о конкретним притужбама, саопштио је "Глас Америке" који је поручио да је реч о "независтном медију" чији је циљ "свеобухватно, уравнотежено извештавање" о догађајима.

Америчка агенција за глобалне медије, која надгледа "Глас Америке" и "Радио Слободна Европа", је федерално тело које финансира Конгрес.

Талибани су дошли на власт прошле године после хаотичног повлачења америчких снага и пада владе коју је подржавао Вашингтон. 

Раније ове године, немачки државни емитер "Дојче веле" саопштио је да су забрањени неки од његових авганистанских програма, док су Би-Би-Сијеви програми на паштуу, персијском и узбекистанском такође укинути.

image
VV inauguration
banner