Свет

Папа прихватио оставку надбискупа који је прикривао злостављање деце

Надбискуп Анджеј Џига оптужен је за прикривање дела педофилије, које је починио свештеник под његовим надзором
Папа прихватио оставку надбискупа који је прикривао злостављање децеGetty © Vatican Media via Vatican Pool

Папа Франциско прихватио је оставку надбискупа митрополита пољске бискупије Шћећинско-камијенске Анджеја Џиге, објавио је Ватикан у свом билтену. 

Локални медиј "Газета виборча" преноси да је Џига оптужен за "прикривање дела педофилије које је починио свештеник под његовим надзором". 

У кратком саопштењу Свете Столице нису се спомињале те оптужбе.

Пољска је доживела низ скандала са злостављањем деце. 

Наиме, пољска државна комисија за случајеве педофилије 2021. је проучила око 330 пријава у тој земљи. Иако је некадашњи папа Јован Други преминуо још 2005. године, постао је горућа тема у Пољској након емитовања контроверзног документарца на телевизији ТВН која је у власништву САД.

У филму се наводи да је, док је био кардинал у свом родном граду Кракову, штитио свештенике оптужене за сексуално злостављање деце.

Некадашњи први човек Римокатоличке цркве, рођен као Карол Јозеф Војтила, водио је краковску надбискупију од 1964. до 1978. године. Он је у том периоду био упознат са случајевима више свештеника оптужених за злостављање малолетника, а наводно је и помогао у њиховом заташкавању, тврди холандски новинар, позивајући се на архивске документе којима је имао приступ.

image
VV inauguration
banner