Свет

Европски комесар одустао од Вашингтона: Наставља се трговински сукоб САД и ЕУ

Неслагање око америчког Закона о смањењу инфалације и субвенције америчкој ауто-индустрији и даље сеју семе раздора између Брисела и Вашингтона
Европски комесар одустао од Вашингтона: Наставља се трговински сукоб САД и ЕУGetty © Johannes Simon / Stringer

Европски комесар за унутрашње тржиште Тјери Бретон неће учествовати на састанку Савета за трговину и технологију ЕУ и САД који ће бити одржан 5. децембра у Вашингтону, преноси "Политико".

Реч је о догађају који се организује два пута годишње, а који спаја високе званичнике ЕУ и САД, на ком се координише политика Брисела и Вашингтона у области трговине и технологије.

Бретон је одлучио да бојкотује самит зато што на њему "није одређено довољно времена за разговор о актуелним проблемима у вези са америчким Законом о смањењу инфлације", сазнаје "Политико". Овај закон предвиђа велики број економских мера, укључујући и субвенције за еклектичне аутомобиле произведене у САД, које многи у ЕУ виде као проблем.

Мање од сат времена је предвиђено за разговоре о решавању трговинских несугласица између САД и ЕУ, што је подстакло неке од држава чланица тог блока – предвођених Француском – да позову на увођење реципрочних мера против Вашингтона.

Европљани сматрају да Закон о смањењу инфлације фаворизује америчке произвођаче аутомобила и на тај начин дискриминише против европских предузећа, пре свега француских и немачких аутомобилских гиганата, што Американци негирају.

Нови покушај у јануару

Очекује се да ће Бретон посетити Вашингтон почетком наредне године како би разговарао са америчким званичницима о решавању овог проблема, наводи "Политико".

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је, на конференцији за новинаре након састанка са својим француским колегом Емануелом Макроном, да су одређене концесије Европљанима ипак могуће.

"Никада нисам желео да искључим људе са којима сарађујемо, то није био циљ. Наставићемо да правимо нове послове у САД, али не на штету Европе", изјавио је Бајден. Ипак, он није детаљније објаснио шта би то тачно требало да значи у пракси.

Према наводима три анонимна извора "Политика", на Бретонову одлуку утицало је и то што није позван на доделу награда у Кенеди центар, годишњи догађај на ком се додељују признања америчким глумцима и музичарима. Из Бретоновог кабинета демантовали су ове тврдње.

image