Свет

НАТО збуњен Столтенберговим планом од 100 милијарди евра за Украјину

Шеф Алијансе страхује да би финансирање Кијева могло да пресуши ако не буде обавезно
НАТО збуњен Столтенберговим планом од 100 милијарди евра за УкрајинуGetty © Anadolu / Contributor

Савезници у НАТО-у позвали су одлазећег шефа Јенса Столтенберга да објасни свој план од 100 милијарди евра подршке Украјини.

Предлог је је део ширег "одбрана од Трампа" плана генералног секретара НАТО-а који жели да обезбеди финансирање Кијева чак и ако бивши председник САД поново дође у Белу кућу. Проблем је што је Столтенбергов план узнемирио чланице Алијансе.

Иза кулиса, чак су и неки од ближих источноевропских савезника Украјине последњих недеља постали резервисани по питању тог плана, питајући се одакле и како би се набавила тако огромна сума новца, пише "Политико".

"План је помало збуњујући", рекао је источноевропски званичник и додао да земље очекују да Столтенберг пружи више јасних и прецизних информација током састанка министара иностраних послова НАТО-а у Прагу крајем седмице.

Остаје да се види да ли ће европски тешкаши НАТО-а Немачка и Француска подржати план.

Париз је више заинтересован да издваја за одбрану у оквиру ЕУ, а не НАТО-а, док канцелар Олаф Шолц није вољан да потроши више него што је већ издвојено у складу са обећањима која је дао по почетку Специјалне војне операције у Украјини.

Други званичник, такође из земље пријатељске према Украјини, рекао је да "неће бити изненађен" ако се цифра од 100 милијарди евра на крају ревидира, али је предвидео да ће савезници морати да пронађу начине да покажу конкретну подршку Кијеву.

Друга два званичника који знају за дискусију потврдила су да су разговори у току, посебно у вези са износом новца и начинима његове расподеле.

Пети званичник је упозорио да, иако ће министри и Столтенберг проћи кроз детаље на састанку у Прагу, неће бити донете никакве формалне одлуке с обзиром на "неформалну" природу састанка.

Шеф НАТО-а страхује да би финансирање Украјине могло да пресуши ако не буде обавезно.

Првобитни план из канцеларије генералног секретара био је да се савезници НАТО-а обавежу на 100 милијарди евра током пет година, показујући САД да Европа плаћа свој удео у подршци Кијеву.

image