Свет

Денга грозница хара Европом

Нагло ширење вируса последица је климатских промена, које су створиле повољне услове за раст популација комараца које носе ове патогене
Денга грозница хара ЕвропомGetty © Anadolu / Contributor

Стопа денга грознице расте у Европи због климатских промена и ширења комараца, упозорила је Европска агенција за болести.

Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) открио је да је прошле године било 130 локалних случајева денга вируса у ЕУ, у поређењу са 71 у десетогодишњем периоду између 2010. и 2021.

Симптоми денга грознице укључују високу температуру, главобољу, болове у телу, мучнину и осип.

Такође је било 713 локалних случајева грознице Западног Нила и 67 смртних случајева, из девет земаља ЕУ 2023. године, укључујући и многе регионе у којима инфекције никада раније нису биле регистроване. Иако је број заражених мањи него претходне године (1.133 случаја), ЕЦДЦ је забринут због широког географског кружења вируса.

Нагло ширење вируса последица је климатских промена, које су створиле услове повољне за раст популација комараца које носе ове патогене у Европи. Локално стечен случај вируса Западног Нила откривен је у Севиљи у Шпанији још почетком марта ове године, подсећа "Политико".

"Европа већ увиђа како климатске промене стварају повољније услове да се инвазивни комарци шире у претходно незахваћеним подручјима и заразе више људи болестима као што је денга", рекла је Андреа Амон, директорка ЕЦДЦ-а.

image