Свет

Кијев прети због Макроновог предлога: Хуманост судија једино што Русији следи

Из Украјине поручују да није потребно давати гаранције безбедности Москви, већ свету како би се заштитио од Русије
Кијев прети због Макроновог предлога: Хуманост судија једино што Русији следиwww.globallookpress.com © Raul Moreno

Секретар украјинског Савета безбедности и одбране Алексеј Данилов оштро је одреаговао на јучерашњу изјаву француског председника Емануела Макрона, рекавши да је предлог Париза о давању гаранција безбедности Москви "чудна логика тајне политике чије је време завршено".

"Једној терористичкој земљи желе да дају гаранције безбедности? Уместо Нирнберга – потписивање споразума са РФ и руковање? Чудна логика тајне дипломатије, чије је време прошло. Једина гаранција (коју Кремљ може добити) је хуманост европског правосудног система - после пресуде у Хагу нема смртне казне", написао је данас Данилов на Фејсбуку.

Из Кијева поручују да није потребно давати гаранције безбедности Москви, већ свету како би се заштитио од ње.

"Када си ненаоружан, не представљаш претњу. Ми, нажалост, то знамо. Денуклеаризована и демилитаризована тзв. Русија најбоља је гаранција мира за Европу и свет", изјавио је секретар украјинског Савета безбедности и одбране.

Емануел Макрон један je од првих лидера са Запада који је јавно скренуо пажњу на оно што је Кремљ више пута поновио још пре почетка војне операције - Москви је потребно дати гаранције безбедности.

Оне би укључивале изјаву у писаном облику да се Северноатлантска алијанса неће даље ширити на исток. 

Руски званичници су више пута упозоравали да се НАТО све више приближава границама Русије, што је постало посебно опасно након што су кијевске власти изразиле жељу да се придруже Алијанси. 

image
VV inauguration
banner