Свет

Макрон: Русији се морају дати гаранције безбедности

Француски председник поручио да је неопходно наћи решење које би пружило заштиту НАТО-у, а истовремено дало Русији гаранције безбедности када се врати за преговарачки сто
Макрон: Русији се морају дати гаранције безбедностиwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - Pool via CNP

Француски председник Емануел Макрон нагласио је данас да будућа архитектура система безбедности у свету мора укључивати и гаранције безбедности за Русију.

"Морамо размишљати о безбедносној архитектури у којој сутра желимо да живимо. Из тог разлога, посебно ћемо разговарати о речима председника Владимира Путина да се НАТО приближава границама Русије, размештајући оружје које може да је угрози" у њеној непосредној близини, рекао је Макрон за француску телевизију "ТФ1". 

О овоме би, како каже, требало разговарати у контексту актуелног сукоба у Украјини и проналаска решења које би довело до мира.

"Потребно је наћи решење којим би се пружила заштита нашим савезницима и НАТО-у, али истовремено дати Русији гаранције за њену безбедност када се врати за преговарачки сто", рекао је Макрон. 

Француски председник је можда и први западни политичар овог ранга који је јавно рекао да препознаје важност овог питања за Кремљ, признајући да је оно од изузетне важности како би се дошло до договора са Русијом. 

Важно је напоменути да је званична Москва више пута упозоравала још пре почетка специјалне војне операције у Украјини да је Североатлантска алијанса погазила усмено дате гаранције да се неће сувише ширити на исток, додајући да овакво понашање представља опасност за Русију.

Након што је руски министар спољних послова Сергеј Лавров заједно са другим званичницима много пута апеловао на Запад да достави Москви писане гаранције да се неће даље приближавати Москви, Русија је започела специјалну војну операцију.

Француски лидер додао је и да Вашингтон и Париз треба да заједно раде и омогуће дијалог између Кијева и Москве.

"САД и Француска имају исту визију о Украјини: да наставе да јој помажу и учине све како би се извршио притисак на Русију и она вратила за преговарачки сто. Морамо припремити дијалог за дан када се стране врате преговорима, што ће зависити од Украјинаца", објаснио је Макрон.

image