Свет

"Одвраћање пажње": Бела кућа поводом нових доказа о предизборној цензури

Секретарка за штампу Беле куће Карин Жан-Пјер прокоментарисала најновије цурење информације о скандалу са лаптопом Хантера Бајдена
"Одвраћање пажње": Бела кућа поводом нових доказа о предизборној цензуриwww.globallookpress.com © IMAGO/John Nacion

Секретарка за штампу Беле куће Карин Жан-Пјер прокоментарисала је најновије доказе о цензури приче о лаптопу Хантера Бајдена уочи избора 2020. на Твитеру назвавши обелодањивање скандала "занимљивом случајношћу" и оптужујући милијардера Илона Маска да његова новостечена друштвена мрежа дозвољава говор мржње.

Упитана да ли сматра прикладним то што су информације о сину тадашњег председничког кандидата, а сада председника САД Џозефа Бајдена, прикривене и цензурисане у водећим медијима и на друштвеним мрежама, Жан-Пјер је избегла да одговори на питање сугеришући да је Маск имао скривени мотив за објављивање интерне преписке компаније која доказује цензуру.

"Сматрамо ситуацију занимљивом коинциденцијом, то је одвраћање пажње", рекла је секретарка за штампу Беле куће новинарима, тврдећи да се компанија Твитер суочава са "озбиљним проблемом беса, мржње и антисемитизма на платформи".

Жан-Пјер је наводни пораст реторике мржње на Твитеру откако је Маск преузео власништво над компанијом и одлучио да врати слободу говора на Твитер назвала "веома алармантним и опасним".

"Оно што се дешава, искрено, није здраво. То неће помоћи једном Американцу да побољша свој живот", рекла је Жан-Пјер.

Илон Маск је објавио контроверзне фајлове који доказују да је Твитер донео одлуку да цензурише извештај Њујорк поста о садржају лаптопа Хантера Бајдена у петак увече преко независног новинара Мета Таибија.

Информације са лаптопа ког је Хантер Бајден заборавио у сервису показале су да је породица Бајден трговала утицајем у Украјини и Кини, а на уређају су се налазиле и фотографије сина председника Америке са проституткама и слике на којима пуши крек.

Након што је Џозеф Бајден изабран за председника САД, водећи медији су потврдили аутентичност мејлова Хантера Бајдена које је тада објавио "Њујорк пост".  

image