Свет

Последња шанса за Бајдена: Резултати избора у Џорџији пресудни за већину у Сенату

Други круг избора у Џорџији је најскупља изборна трка овогодишњег изборног циклуса у коју је утрошено више од 400 милиона долара
Последња шанса за Бајдена: Резултати избора у Џорџији пресудни за већину у Сенату© AP Photo/Mike Stewart, File

Бирачи у америчкој савезној држави Џорџији данас гласају на последњим овогодишњим изборима за нов сазив Сената, а кандидати у другом кругу су актуелни демократски сенатор Рафаел Ворнок и републикански кандидат, бивши играч америчког фудбала Хершел Вокер.

Исход другог круга избора одлучиће да ли ће демократе председника Џозефа Бајдена освојити већину у Сенату или ће однос снага остати исти као у претходном сазиву - по 50 сенатских места и за демократе и за републиканце, пренео је АП.

Данашња изборна трка биће и последњи тест утицаја који на бираче има бивши председник Доналд Трамп који настоји да освоји још једну номинацију Републиканске странке за председничке изборе 2024. године.

Кампању републиканца Вокера оптерећује низ оптужби, укључујући и тврдње његових бивших љубавница да их је охрабривао на абортус, иако је јавно тражио да се прекид трудноће прогласи нелегалним. Он, међутим, негира те оптужбе.

Други круг избора у Џорџији је најскупља изборна трка овогодишњег изборног циклуса у коју је утрошено више од 400 милиона долара, а према објављеним подацима, Ворнок је имао јасну предност када је реч о новцу издвојеном за кампању, пренео је ГА.

Биралишта се затварају у седам сати увече по локалном времену, а могућност ранијег гласања већ је искористило готово 1,9 милиона бирача, тј. 47 одсто од укупног одзива у првом кругу одржаном 8. новембра.

image