Свет

Оливер Стоун: Бајден мисли да ће контролисати Русију ако се отараси Путина

Троструки добитник Оскара сматра да амерички председник верује да је могуће контролисати Русију као у време Бориса Јељцина уколико се реши руског лидера
Оливер Стоун: Бајден мисли да ће контролисати Русију ако се отараси ПутинаGetty © Juan Naharro Gimenez / Stringe

Троструки оскаровац, амерички редитељ Оливер Стоун изјавио је у интервјуу за "Политику" да је погрешио што је гласао за Џозефа Бајдена. Надао се, каже, да ће пошто је све старији, бити мање ратоборан, поготово имајући у виду његову изразито ратоборну биографију.

Међутим, председник Сједињених Држава је сада најстарији деда који је веома опасан, каже Стоун, и додаје да тај деда виче: "Хајде да убијамо Русе, сада је наша шанса."

"Он брка Русију са Путином и мисли да уколико се отараси Путина, да ће контролисати Русију као у време Јељцина. А то је само сан", изјавио је Стоун за српски лист.

Такође, констатовао је да су Сједињене Државе "стручњак за осуду сваке земље на свету када пређе линију међународног поретка, онога што оне називају правилима, а Америка крши сва правила када жели и ви то знате".

"Свакако један од најгорих случајева је баш случај Асанж и његово мрцварење. Сви су рекли да треба пустити Асанжа, а САД истрајава на својој освети. Па, ко смо ми да упиремо прстом у било кога? Говоримо Русима шта да раде. Мислим, смешно је с обзиром на то шта смо ми урадили. Не желим да улазим у ширу причу о овоме што се догађа у Украјини, јер тај случај није нимало једноставан, а сви само вичу: 'Руси нападају'. А ко је то изазвао?", рекао је Стоун.

"Шта се у Донбасу догађало од 2014. и колико се људи од тада иселило јер су Сједињене Државе тешко наоружавале украјинску војску. Од 2014. године Украјина није више била неутрална, била је против Руса и то је оно што је пореметило равнотежу", оштар је у оцени руско-украјинске ситуације амерички режисер.

Редитељ "Сноудена" који је продуцирао и два документарна филма о догађајима у Кијеву, "Украјина у пламену" 2016. и "Откривајући Украјину" 2019, који су се суочили са забранама, бојкотима и нападима, упитан је и за кога би гласао у САД.

"Ја бих гласао за трећу страну. Нема наде за Америку, осим појаве треће стране, јер и републиканци и демократе раде и функционишу исто и исти новац улажу у војну индустрију. Амерички војни буџет је огроман. Естаблишмент је међусобно повезан, а много је незадовољства данас на свету", закључио је Стоун са Међународног фестивала у Саудијској Арабији у интервјуу за "Политику".

image